Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo bereid je je slaapkamer én jezelf voor op een warme zomernacht

Er staan weer klamme en warme zomernachten op het programma, wat bij veel mensen gepaard gaat met slapeloze en plakkerige nachten. Wil je dit zo veel mogelijk voorkomen? Dan kun je verschillende dingen doen om zowel je slaapkamer als jezelf hier op voor te bereiden, zodat je een stuk prettiger zal slapen. We zetten een paar handige tips voor je op een rij!

1. Eet een lichte en/of pittige maaltijd

Een zware maaltijd kort voor het slapen is geen goed idee. Hierdoor zal je spijsvertering hard aan het werk moeten, waardoor je lichaam actiever blijft en dus ook warmer wordt. En dat wil je juist niet tijdens een klamme zomernacht. Kies daarom voor een lichte maaltijd voordat je gaat slapen.

Ook het eten van pittige gerechten kan helpen. Hierdoor ga je namelijk meer transpireren, waardoor je lichaam afkoelt. 

2. Zet je slaapkamerramen open

Nu de zon onder is en er weer een fris briesje te voelen is buiten, kun je de ramen van je slaapkamer opengooien. Overdag kun je ze beter dichthouden, omdat je anders juist de warme lucht binnen laat. Maar in de avond kunnen ze lekker open! Zo kan de afgekoelde lucht naar binnen stromen en koelt je slaapkamer een beetje af. Op deze manier heb je het al een stuk minder warm tijdens het slapen.

3. Verweer je tegen muggen

Maar slapen met je raam open betekent ook dat je al gauw muggen verwelkomt in je slaapkamer. En deze prikbeesten zijn een enorme stoorzender voor je slaap. 

Zet daarom voor je gaat slapen een speciale muggenlamp aan. Deze trekt muggen aan door een UV-lichtbron en zo komen ze niet meer bij jou in de buurt. Om er extra zeker van te zijn dat de muggen wegblijven kun je ook een hor voor je raam zetten of onder een klamboe slapen. Daarnaast kun je je lichaam insprayen met muggenspray mét Deet om de beestjes ver van je lichaam weg te houden. 

4. Richt de ventilator op een koud element

Een goede oplossing in de plaats van een energieslurpende airco is om een ventilator op een koud element te richten. Denk bijvoorbeeld aan een bak met ijswater, een fles uit de vriezer of een koude, natte handdoek. Wanneer je de ventilator hiervoor zet, zal de koude damp die van het element afkomt naar jou toe geblazen worden en koelt de kamer enkele graden af. Zo bespaar je energie – ten opzichte van een airco – en heb je toch een heerlijke verkoeling.

5. Neem een lauwwarme douche

Je kunt jezelf nog beter voorbereiden op die warme zomernacht door van tevoren een lauwwarme douche te nemen. Je zou misschien denken dat een koude douche beter werkt, maar een lauwwarme douche is toch echt effectiever en verfrissender. Na een koude douche gaat je lichaam juist aan het werk om je temperatuur weer op peil te krijgen en bij een lauwwarme douche heeft je lichaam de mogelijkheid om af te koelen. En dat laatste is wat je wil. 

6. Drink een kopje thee

Het klinkt misschien wat gek, maar het drinken van lauwwarme dranken, zoals thee zorgt ervoor dat je koel blijft. Het warme theewater zorgt ervoor dat jouw lichaamstemperatuur tijdelijk omhoog schiet. Daarna zal je lichaamstemperatuur dalen, waardoor je lichaam juist afkoelt. 

7. Slaap onder een laken

Het is heel voor de hand liggend, maar mocht na je al deze stappen in bed liggen en het echt niet uithouden dan kun je natuurlijk alleen onder een laken gaan slapen. Zo slaap je wel onder een deken, maar voelt het veel koeler aan. Helemaal zonder deken slapen lijkt tijdens warme nachten misschien nog het aantrekkelijkst, maar dit blijkt vaak averechts te werken. Slapen onder een deken zit zo erg in ons systeem, dat we eigenlijk niet zonder kunnen slapen. Hoe warm het ook is. 

8. Kies voor satijn

Om jezelf echt helemaal voor te bereiden op de warme nachten kun je een pyjama van satijn dragen of onder een satijnen dekbed slapen. Door de eigenschappen van dit lekkere stofje is het heerlijk om hierin te slapen. Satijn is luchtig, het plakt niet aan je lichaam en je gaat er minder in zweten – wat wil je nog meer tijdens de warmte? Daarnaast is satijn goed voor je huid en haar. 

Fotocredits

Zo
Lees ook eens dit artikel!
Zo koel je je slaapkamer af zonder airco
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: