Ga naar de inhoud
RTL Wonen

7 eetbare bloemen die je uit je eigen tuin kunt plukken

Bloemen op een gerecht zorgen voor een feestelijk en zomers tintje, maar nog leuker is dat ze ook nog eens heel smakelijk zijn én zo uit je eigen tuin te plukken zijn. Zo maak jij geheid indruk op gasten tijdens een lente- of zomerdiner. Wij hebben voor je op een rijtje gezet welke kleurrijke smaakbommetjes jij veilig uit je tuin kunt halen om op te eten!

Eetbare bloemen kom je niet iedere dag tegen in de supermarkt, maar zijn wel bij sommige groentezaken of delicatessenwinkels te koop. Maar nog leuker, makkelijker én gezonder is het natuurlijk als je ze uit je eigen tuin kunt plukken. Uit je tuin zijn ze – als het goed is – onbespoten en fris. De smaak is hierdoor optimaal en je krijgt geen chemische stoffen binnen.

Goed opletten

Als je astma hebt of gevoelig bent voor allergieën, zoals hooikoorts kun je beter extra voorzichtig zijn met het eten van bloemen. Daarnaast kunnen zwangere vrouwen beter ook geen eetbare bloemen eten. 

Daarnaast moet je bij het eten van bloemen opletten of ze niet giftig zijn. Zo zijn bloemen van de daglelie eetbaar, maar de bloemen van een echte lelie zeer giftig. Ook de bloemen van tomaten, pepers en paprika’s zijn giftig. Pluk dus niet zomaar bloemen uit het wild. Eet alleen bloemen als je er zeker van bent dat ze niet gevaarlijk zijn en pluk ze altijd uit je eigen tuin!

1. Viooltjes

Deze prachtige bloemen zijn misschien nog wel het meest terug te zien als garnering van feestelijke gerechten. De blaadjes van de viooltjes hebben een zachte, subtiele en sla-achtige smaak. Om deze reden kun je ze goed verwerken in een salade. De felle kleurtjes zijn mooi als garnering voor bijvoorbeeld een nagerecht . Je kunt de viooltjes ook verwerken in ijsklontjes. Het is gebruikelijk om alleen de bloemblaadjes van de viool te eten.

2. Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers is een makkelijk en snel te zaaien bloem. Deze geeft je gerecht extra pit. Dit komt doordat deze bloem zich kenmerkt aan zijn peperachtige smaak, vergelijkbaar met radijs. Daarnaast kun je de Oost-Indische kers goed gebruiken als mooie garnering. Je kunt alle delen van de bloem eten en goed verwerken in salades, rijst of andere gerechten die je dat extra pepertje wilt geven.

Een extra fijn voordeel is dat de Oost-Indische kers ongedierte, zoals luizen, rupsen en wortelvlieg aantrekt, waardoor jouw andere planten hier geen last van hebben.

3. Courgettebloem

De courgettebloem is een prachtige basis voor een lekker gerecht en heeft een lichtbittere smaak. Doordat deze bloem groot en helemaal eetbaar is, kun je hem goed vullen, maar is ook te verwerken in een salade. Net als de courgette, smaakt de courgettebloem goed bij ricotta, geitenkaas en mozzarella. Daarnaast wordt de bloem ook vaak gebakken of gefrituurd. 

Het is belangrijk dat je deze plant op een zonnig plekje neerzet met genoeg ruimte – ongeveer 1 vierkante meter. Daarnaast heeft de courgetteplant een voedselrijke bodem nodig om optimaal te kunnen groeien. Let op: als je de bloemen én de courgettes van je plant wilt eten moet je de bloemen aan de plant laten zitten, totdat er courgettes beginnen te ontstaan.

4. Vlierbloesem

Deze heerlijke bloem kenmerkt zich door zijn zoete en fruitige smaak, waardoor deze bloem perfect toe te voegen is aan een nagerecht. De vlierbloesem zie je ook vaak terug in limonadevorm. Erg lekker om eens uit te proberen!

5. Goudsbloem

De geelachtige bloem wordt veel verwerkt in crèmes en bloeit ontzettend lang, namelijk van mei tot en met de eerste vorst. De blaadjes van de goudsbloem (Calendula) kun je gebruiken als garnering op je gerechten, maar ook als kleurstof. De smaak is licht peperig. Extra handig aan deze mooie bloem is dat het andere planten beschermt. Zo houden ze draadwormen en mieren tegen als je ze in de buurt plant van tomaten of aardappels.

6. Komkommerkruid

Komkommerkruid is een prachtige blauwe plant die zijn naam te danken heeft aan de smaak – een subtiele komkommersmaak. Je kunt deze bloem in het voorjaar in je tuin zaaien, waarna je de hele zomer – van juni tot oktober – kunt genieten van deze bloem. Door de lichte en frisse komkommersmaak is deze bloem heerlijk bij allerlei zomerse gerechten.

Komkommerkruid groeit het beste en het meest in een vochtige en voedselrijke grond. Hierdoor zal je er elk jaar plezier van hebben. Daarnaast vinden bijen deze plant ook heel fijn. 

Meer
Lees ook eens dit artikel!
Meer kleur in je tuin? Kies dan voor deze prachtige planten!

7. Daglelie

De daglelie is een vaste plant, die makkelijk te onderhouden is. Deze prachtige plant bloeit rijkelijk en geeft smakelijke bloemen. De daglelie kenmerkt zich aan zijn frisse en knapperige smaak dat op ijsbergsla lijkt. De donkere bloemen zijn pittiger. Je kunt het beste alleen de blaadjes van deze bloem eten.

De daglelie bloeit één dag, maar doordat deze rijkelijk bloeit heb je er lang plezier van. De bloeitijd van deze bloem is tussen juni en september. 

Let bij het plukken van de bloem wel extra goed op of het wel echt om een daglelie is, aangezien de gewone lelie hier erg op lijkt en die is erg giftig. 

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: