Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo maak je zelf biologisch afbreekbare kweekpotjes voor je moestuin

Als je van tuinieren houdt, ben je vast wel bekend met de plastic of kartonnen kweekpotjes. Maar wist je ook dat dit op een andere simpele en duurzame manier kan? Door zaden in een eierschaal te ontkiemen heb je een biologisch afbreekbaar kweekpotje. Ziet er leuk uit, het scheelt in de kosten én het is ook nog eens goed voor de grond. Hoe dit werkt, leggen we je uit.

Biologisch afbreekbare eierpotjes

Je kunt een eierschaal gebruiken als biologisch afbreekbaar potje voor de zaden die je wil ontkiemen. De eierschaal zit vol calcium, wat goed is voor de pH-waarde van de grond. Het geeft je toekomstige gewassen direct een goede start! Als de zaadjes eenmaal ontkiemd zijn, kun je ze met schaal en al in de grond planten, handig toch?

Wat heb je nodig?

Om je eigen biologisch afbreekbare potje te maken, heb je de volgende dingen nodig:

  • Eieren
  • Kartonnen eierdoos
  • Mes
  • Punaise
  • Aarde
  • Moestuinzaadjes

Zo doe je dat!

Om te beginnen, prik je met de punaise een gaatje in de onderkant kant van de eierschalen. Tik vervolgens met een mes voorzichtig op de bovenkant van de eieren en haal het dopje van de smallere bovenkant eraf, zodat je het ‘potje’ overhoudt. Maak een lekker gerecht van de eieren en leg de schalen met de open kant naar beneden in een ovenschaal. Bak de eierschalen schoon door ze voor ongeveer 4 minuten in de oven te verwarmen op 170°C.

Laat ze goed afkoelen en plaats ze erna met de open kant naar boven terug in de eierdoos. Vul de schalen voor de helft met aarde, zaai de zaadjes van het gewas naar keuze en doe vervolgens nog een laagje aarde erover. Zorg dat de aarde licht vochtig is en geef de doos een licht plekje, maar pas op voor direct zonlicht!

De aarde moet lichtvochtig blijven. Controleer daarom twee keer per dag of je de aarde moet bevochtigen. Als het plantje uiteindelijk ontkiemd is en de juiste hoogte heeft bereikt, kun je het met eierschaal overpotten in je moestuin, bloempot óf gewoon in je tuin. Breek wel eerst de schaal een beetje, zodat de wortels van de plant ruimte hebben om verder te groeien.

Fotocredits:

7
Lees hier wat je nóg meer met eierschalen kunt doen!
7 dingen die je met eierschalen kunt doen
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: