Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo maak je een televisie schoon zonder 'm te beschadigen

Het schoonmaken van je televisie is geen ingewikkelde klus, maar het is wel belangrijk dat je goed weet wat je wel en juist niet moet doen. Een televisie is immers een kwetsbaar apparaat, dus daar wil je zuinig op zijn. In dit artikel lees je hoe je dit het beste kunt aanpakken en het risico op krasjes, beschadigingen, vlekken en schoonmaakstrepen zo klein mogelijk houdt.

Stap 1: Verwijder het stof

Om te beginnen moet je de televisie stofvrij maken. Dit kun je het beste doen met een schoon microvezeldoekje, het liefst met wat grotere plooien zodat het doekje het stof opneemt maar niet verspreidt. Je gebruikt dit als stofdoek, wat betekent dat je het doekje niet vochtig hoeft te maken. Schakel eerst de televisie uit en wacht even totdat het apparaat afgekoeld is. Veeg voorzichtig het stof van het scherm. Druk niet te hard op het scherm; zo kun je per ongeluk de pixels beschadigen.

Stap 2: Scherm afvegen

Maak je doek nat en wring het goed uit zodat het lichtvochtig is. Veeg zachtjes en voorzichtig het scherm af om van vingerafdrukken en ander vuil af te komen. Doe dit liever een paar keer zachtjes dan één keer te ruw.

Stap 3: Hardnekkig vuil verwijderen

Nadat je het scherm met het lichtvochtige doekje hebt afgeveegd, zal je televisie er al een stuk frisser uitzien. Toch kunnen hardnekkige vlekken zichtbaar blijven. Om hiervan af te komen kun je een speciale schoonmaakspray voor beeldschermen gebruiken óf je maakt zelf een mengsel van water en azijn (gelijke delen). Voor deze handeling geldt weer hetzelfde: zorg dat je doek lichtvochtig is, wrijf zachtjes over het scherm en spuit het mengsel nooit direct op het scherm.

Wat moet je niet doen?

Nu je weet hoe je de televisie het beste schoon kunt maken, is het handig om te weten wat je vooral niet moet doen:

  • Maak je doekje niet té nat en spray nooit rechtstreeks op het scherm. De vloeistof kan in de televisie terecht komen en dit kan kortsluitingen veroorzaken.
  • Gebruik geen toiletpapier, tissues, keukenpapier of theedoeken voor deze klus. Deze kunnen krasjes op het scherm veroorzaken. Een microvezeldoekje is de beste optie.
  • Vermijd reinigingsproducten met alcohol, aceton en ammoniak. Veeg de televisie met een lichtvochtige doek af en als dat niet voldoende is, kun je het beste gaan voor een sopje van water en azijn.

Fotocredits

6
Lees ook dit artikel eens!
6 voorwerpen die je wat vaker zou moeten schoonmaken
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: