Ga naar de inhoud
RTL Wonen

5 stranden waar je hond óók in de zomer los mag lopen

Je hond los laten rennen op het strand is heerlijk voor je viervoeter. Maar in Nederland kan dat niet overal het hele jaar door. Op sommige stranden mogen ze in het hoogseizoen helemaal niet komen of alleen aangelijnd. Maar op welke stranden mogen honden ook tijdens de lente en zomer loslopen? Wij zochten het voor je uit en zetten vijf van onze favorieten op een rij.

1. Kijkduin, Hoek van Hollandpad – Den Haag

Bij het Hoek van Hollandpad bij Kijkduin zijn honden het hele jaar welkom om los te lopen. De loslooproute loopt tussen strandslag 2 (zuidwaarts) tot aan de grens met gemeente Westland. Het mooie strand heeft een verbreed pad waar je een heerlijke wandeling kunt maken samen met je viervoeter.

2. Autostrand – Oostvoorne

Op et voormalige autostrand van Oostvoorne is jouw hond ook welkom om het gehele jaar door rond te rennen, te spellen en te zwemmen. Het strand ligt in een baai en valt daarom ook bij trekvogels goed in de smaak. Let daarom wel extra goed op: bij het vogelbroedgebied moet je je hond even aanlijnen. Buiten dat kun je een heerlijke wandeling maken en met een verrekijker kun je zelfs zeehonden spotten of naar de kitesurfers kijken.

3. Hondenstrand – Wassenaar

Het strand in Wassenaar heeft een losloopgebied waar honden het hele jaar door welkom zijn. Het gereserveerde gebied waar honden gedurende de dag mogen loslopen ligt tussen de palen: HP 91,50 en 92,75. Dit gebeid is te bereiken bij strandafgang 91 en 92, waar je tot aan de grens van Katwijk je hond los kunt laten lopen. Bij het parkeerterrein van de Kuil kun je een uitlaatroute vinden. 

De
Uitstapje met je hond? Lees dit artikel eens!
De 5 mooiste natuurgebieden om te wandelen met je hond

4. Bloemendaal aan Zee

Honden mogen het hele jaar loslopen op het strand van Bloemendaal vanaf Parnassia tot aan het naaktstrand. Wel gelden er bepaalde regels. Zo ben je verplicht om hondenpoep op te ruimen en het strand netjes achter te laten. Om die reden zijn hondeneigenaren dus ook verplicht om opruimmiddelen bij zich te hebben.

In het laagseizoen (15 september tot en met 15 mei) zijn honden bij Bloemendaal aan Zee alleen aangelijnd toegestaan, met uitzondering dus in het gebied van Parnassia tot het naaktstrand. Daar mag de hond wel loslopen. 

5. Schiermonnikoog

Als je op zoek bent naar een hondvriendelijk gebied waar je hond zonder riem mag rondlopen, is het strand van Schiermonnikoog misschien wel de beste optie. Voor het grootste deel van het strand op dit Waddeneiland mag jouw hond loslopen. Hiervoor heb je speciale uitlaatroutes, die zijn aangegeven met paaltjes. Wel is het de bedoeling dat je je hond onder appèl houdt. Zorg dat hij naar je luistert en laat hem zo veel mogelijk op de paden lopen. Ook geldt er een opruimplicht voor de baasjes, maar in het dorp zijn er diverse punten waar je gratis opruimzakjes kunt vinden.

Zoek altijd per uitlaat- en losloopgebied uit of er eventueel restricties of aanvullende regels zijn. Denk bijvoorbeeld aan opruimplicht, waar de hond precies mag loslopen, broedperiodes van vogels en of de hond wel of niet mag afwijken van de paden. 

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: