Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Met deze tips kun jij de vogels in jouw tuin een handje helpen

Vogels zijn niet alleen hartstikke mooi om te zien en om naar te luisteren, ze zijn vooral ook onmisbare dieren die ons ecosysteem in balans houden. Deze geliefde dieren bestuiven (geurloze) planten en verspreiden zaden. Geniet jij ervan om naar het vrolijke getjirp te luisteren óf wil je ze gewoon ondersteunen waar dat kan? In dit artikel lees je hoe je van jouw tuin een vogelvriendelijk gebied maakt!

Kies de juiste grond

Als je meer vogels in je tuin wil zien, is het een goed idee om veel gras aan te leggen. In het gras zitten insecten en wormen waar vogels op jagen. Door gras aan te leggen, creëer je voor de vogels een fijne plek waar ze zelfstandig naar hun voedsel kunnen zoeken. Voor de paden kun je het best boomschors of grind neerleggen. Wil je dat niet, dan kun je eventueel ook kiezen voor stapstenen in je gazon. Zo behoud ja alsnog lekker veel gras, maar heb je toch nog een handig looppad. 

De juiste planten

Dichte bomen en struiken zijn goede schuilplekken voor vogels. Naast beschutting biedeb struiken en bomen vaak ook voedsel voor vogels, denk aan bessen of fruitsoorten. Ook een grote variatie aan bodembedekkers en plantsoorten zorgen ervoor dat je meer vogels in je tuin ziet terugkeren. De bloeiende planten lokken insecten en dat trekt weer vogels aan. Daarnaast zijn uitgebloeide bloemen, dode takjes en spindraden de materialen die vogels gebruiken voor het maken van een nest.

Zorg voor water

Maak een ondiepe minivijver of plaats een waterschaal waarin vogels kunnen drinken, badderen en afkoelen. Zeker tijdens de warmere zomerdagen hebben vogels hier veel baat bij. Houd er wel rekening mee dat vogels bang zijn voor diep water. Een waterschaal vinden ze daarom vaak fijner dan een diepe vijver. Daarnaast trekt water in de tuin allerlei verschillende insecten aan die de vogels vervolgens weer opeten.

Lok insecten

Je kunt dus insecten naar je tuin lokken door bloeiende planten in je tuin te plaatsen of door te zorgen voor water in de tuin. Zijn deze twee mogelijkheden geen optie óf wil je nog meer insecten lokken? Overweeg dan om een insectenhotel in je tuin te plaatsen. Tot slot kun je afgevallen takjes, bladeren en snoeihout in een hoekje in je tuin verzamelen. Vogels kunnen zich hierin verschuilen én de insecten die hier tussen leven opeten.

Houd het zo natuurlijk mogelijk

Door de biodiversiteit te steunen en de natuur zijn gang te laten gaan, help je vogels enorm. Heb je in de herfst uitgebloeide planten in je tuin staan? Overweeg dan om deze pas in het voorjaar weg te halen. Hetzelfde geldt voor het opruimen van afgevallen bladeren, die zitten namelijk vol met insecten. Je kunt alles bij elkaar vegen en het in een border in de tuin te laten liggen, zodat je tuin er netjes uit blijft zien én planten beschermd blijven. Bovendien vinden de egels dit ook een extra fijne slaapplek in de winter. 

Pas op met snoeien

Tot slot is het belangrijk om het snoeiwerk te beperken. Snoei geen planten tijdens het broedseizoen als dat niet hoeft. Vogels zijn in de lente hartstikke druk het bouwen van nesten én met broeden. Daarom is het advies om alleen voor maart óf na juli de snoeischaar pas tevoorschijn te halen. Controleer ook altijd of je nestjes ziet voordat je begint met snoeien en snoei nooit alle struiken tegelijkertijd.

Fotocredits

Bron: Vogelbescherming Nederland

Met
Misschien vind je dit artikel ook interessant!
Met deze tuinplanten zorg je voor meer biodiversiteit in de tuin
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: