Ga naar de inhoud
RTL Wonen

7 tips om je houten vloer langer mooi te houden

Een houten vloer kan prachtig zijn, maar het is helaas ook erg kwetsbaar voor slijtage en beschadigingen. Gelukkig kun je de houten vloer met de juiste bescherming en zorgvuldig onderhoud veel langer mooi houden. We zetten de tips voor je op een rijtje.

Tip 1: Stofzuig regelmatig en gebruik een zachte stofzuigermond

Zorg er ten eerste voor dat je vloer schoon is. Beschadigingen kunnen immers worden veroorzaakt door vuil, zand en stof. Daarom is het verstandig om regelmatig je vloer te stofzuigen om het vuil te verwijderen. Maar let op, gebruik wel een zachte stofzuigermond om te voorkomen dat de stofzuiger de vloer beschadigt.

Tip 2: Neem een grote schoonloopmat

Minder vuil in huis zorgt er dus voor dat je houten vloer langer mooi blijft, dus tackel het vuil het liefst al zo veel mogelijk bij binnenkomst. Onder je schoenen blijft namelijk veel zand, kleine steentjes en ander vuil haken die krassen veroorzaken. Door een grote schoonloopmat bij de deuren te leggen, kun je die onnodige beschadiging aan de vloer door vuil voorkomen. Een schoonloopmat heeft een betere vuilopname en vochtopname, dan de gemiddelde deurmat. Kies daarnaast voor een grote mat voor maximaal effect.

Tip 3: Geen voer- of drinkbakken of voorwerpen met scherpe onderkant direct op de vloer

Heb je huisdieren? Dan zul je ongetwijfeld drink- en eetbakken in huis hebben staan. Deze hebben vaak een scherpe onderkant en kunnen ook zorgen voor krassen op je vloer. Ook andere voorwerpen, zoals een plantenpot die direct op je vloer staat kan krassen geven. Het is daarom slim om onder de drink- en eetbakken matjes neer te leggen en viltjes onder scherpe voorwerpen te plakken. Daarnaast kun je ook beter vermijden om met schoenen of hakken op je houten vloer te lopen, deze kunnen ook voor krassen zorgen.

Tip 4: Plak viltjes onder de meubels

Ook de poten onder je meubels kunnen funest zijn voor je vloer. Bedenk maar eens hoe vaak je de eetstoel heen en weer schuift. Voorkom krassen op je mooie houten vloer door viltjes te plakken onder de meubels. Wees hier ook royaal mee. Beter viltjes onder elk meubel, dan een grote kras in je vloer. Zorg er wel voor dat je deze viltjes regelmatig vervangt om de bescherming optimaal te houden.

Tip 5: Let op met vocht

Als je een houten vloer hebt moet je extra goed oppassen met vocht, hier is de vloer gevoelig voor. Je wil niet dat je vloer ineens kromtrekt. Je kunt daarom beter niet met te veel water je vloer dweilen en zorg dat je geknoeide vlekken direct droogmaakt voordat het in de vloer trekt. Daarnaast is de luchtvochtigheid in huis heel bepalend voor het uiterlijk van je houten vloer. Bij een te hoge luchtvochtigheid kan je vloer kromtrekken.

In het artikel hieronder lees je hoe je kunt voorkomen dat je houten vloer uitzet of krimpt.

Zo
Lees ook eens dit artikel!
Zo voorkom je dat een houten vloer uitzet of krimpt

Tip 6: Zorg voor goed onderhoud

Een goed onderhoud van je houten vloer is natuurlijk altijd belangrijk. Zorg ervoor dat je de vloer schoonmaakt met een middel dat speciaal voor jouw vloer bedoeld is. Daarnaast is het slim om de vloer ieder half jaar goed te behandelen met de juiste olie, dit zorgt voor een extra beschermlaag tegen vuil en slijtage. Dit kan je ook laten doen door een professional.

Tip 7: Pas op met spelende kinderen

Als je kinderen hebt, let dan extra goed op. Spelende en rennende kinderen over je houten vloer kunnen krassen veroorzaken. Om dit te voorkomen kun je ervoor zorgen dat ze altijd hun schoenen uitdoen. Schoenen zorgen sneller voor beschadigingen door de steentjes en het vuil dat eronder blijft zitten. Door sokken of sloffen in huis te dragen is de vloer beter beschermd tegen onnodige krassen of slijtage.

Tot slot moet je ook extra goed opletten met speelgoed, zoals auto's, LEGO of scherpe poppetjes. Om krassen van speelgoed te voorkomen kun je een groot kleed neerleggen, waar de kinderen op kunnen spelen.

Fotocredits

Zo
Lees ook eens dit artikel!
Zo maak je houten vloeren schoon zonder beschadigingen of doffe vlekken
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: