Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Kaarsvet gemorst? Zo verwijder je de vlekken in een handomdraai

Iets te hard de kaarsen uitgeblazen of gemorst op je mooie tafel? Ondanks dat kaarsen een huis van sfeer voorzien, geeft kaarsvet helaas ook vervelende vlekken die soms lastig te verwijderen zijn. Met deze handige stappen zijn de vlekken op je meubels en je kleding zo verdwenen!

Kaarsvet uit kleding of een tafelkleed verwijderen

Stap 1: Laat het kaarsvet stollen

Heb je kaarsvet op je kleding of ander textiel zoals een tafelkleed gemorst? Dan kun je beter eerst even wachten met verwijderen, tot het kaarsvet volledig gestold is. Zo verspreid je de vlek niet onnodig over een nog groter oppervlak.

Stap 2: Gebruik keukenpapier en een strijkijzer

Om de vlek van je kleding te verwijderen kun je een strijkijzer en een keukenpapiertje gebruiken. Neem één of twee stukken keukenpapier en leg deze op het harde kaarsvet. Het keukenpapier moet dubbel zo groot zijn als de vlek. Strijk vervolgens de vlek eruit. Het keukenpapier neemt het warme kaarsvet op. Op deze manier is de vlek dus zo verwijderd! 

Je kunt voor deze truc ook bakpapier gebruiken. Om de vlek nog beter te verwijderen kun je een stukje bakpapier of keukenrol zowel onder als boven op de vlek leggen. Strijk vervolgens over het papier en de vlek heen. Herhaal deze stap telkens met twee nieuwe stukjes papier, totdat er geen vlekken meer te zien zijn.

Andere optie: Gebruik een föhn en oude theedoek

Een andere optie om de kaarsvetvlek uit je kleding of tafelkleed te verwijderen is door een föhn en een oude theedoek te gebruiken. Houd de föhn met daartussen een oude theedoek op de vlek. De warmte van de föhn zorgt ervoor dat het kaarsvet smelt en de oude theedoek absorbeert het vervolgens.  

Kaarsvet van je schoen verwijderen

Stap 1: Leg de schoen in de vriezer

Is er kaarsvet op je schoen gevallen? Leg je schoen – in een afgesloten zak voor de hygiëne – in de vriezer en laat het kaarsvet hard worden. Laat 'm vervolgens een paar uur in de vriezer liggen, waarna je het kaarsvet er zo vanaf kunt trekken. 

Kaarsvet van hout verwijderen

Stap 1: Verwijder het grootste gedeelte met een krabber

Om kaarsvet van je houten tafel of vloer te verwijderen is het wederom noodzakelijk om de vlek eerst hard te laten worden. Daarna kun je met bijvoorbeeld pasje, spateltje of een krabber de vlek er voorzichtig af krabben. 

Stap 2: Gebruik een föhn

Heb je de vorige stap uitgevoerd, maar is de vlek nog niet weg? Gebruik dan een föhn om het kaarsvet zachter te maken, zodat je het wel kunt verwijderen.

Kaarsvet van glas of spiegel verwijderen

Stap 1: Schraap weg met een pasje of spatel

Ook als het kaarsvet op je spiegel of glas terecht is gekomen kun je het beter eerst laten stollen en vervolgens voorzichtig wegschrapen met een pasje of een spatel.

Stap 2: Neem een warme doek of spons

Als je het bij de eerste stap niet meteen weg krijgt, kun je het ook proberen te verwijderen met een warm en vochtig doekje of een spons.

Stap 3: Gebruik een microvezeldoek en ontvetter

Is de vlek nog steeds niet helemaal weg? Dan kun je een microvezeldoek gebruiken. Spray daar een beetje ontvetter op en haal de resten van de kaarsvetvlek weg. Deze stap kun je ook inzetten bij een kaarsvetvlek op plastic, roestvrijstaal en andere metalen.

Kaarsvet van een tapijt of vloerkleed verwijderen

Kaarsvet op je tapijt of vloerkleed gemorst? In onderstaand artikel lees je hoe je dit het beste kunt verwijderen.

Met
Zo verwijder je kaarsvet uit een vloerkleed of tapijt!
Met deze handige tip haal je gemakkelijk kaarsvet uit je tapijt

Voorkomen dat kaarsen lekken

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Hoewel het misschien gek klinkt, kun je wel degelijk maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je kaars in ieder geval minder lekt en druipt. Dit doe je simpelweg door een oplossing van water en een beetje zout te maken. Wanneer het zout volledig is opgelost leg je de kaars – vóórdat je 'm voor het eerst aansteekt – een paar minuten in de zoutoplossing. Haal de kaars er daarna weer uit en droog hem vooral niet af. Het zout op de kaars zorgt ervoor dat de kaars geen kaarsvet zal lekken. 

En de vlekken die ontstaan door het uitblazen? Die kun je natuurlijk voorkomen door een kaarsendover te gebruiken, of door voorzichtig te blazen en je hand achter de vlam te houden ter bescherming van de muur. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: