Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Om deze redenen word jij sneller geprikt door een mug

Hoe kan het toch dat jij veel vaker wordt geprikt door een mug dan een ander, of juist andersom? Muggen hebben net als alle anderen organismen een voorkeur, dus daarom gaan ze sneller op jou af dan een ander. Er zijn diverse factoren waardoor jij sneller geprikt kan worden door een mug. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

1. Voorkeur voor bloedgroep O

Welk bloedtype je hebt speelt een grote rol als het gaat om het aantrekken van muggen. Muggen komen sneller af op mensen met bloedgroep O. Dat zou te maken kunnen hebben met de stollingsfactoren van deze bloedgroep. Deze factoren liggen lager in bloedgroep O dan andere bloedgroepen.

2. Zweet

Muggen komen sneller op je af als je hebt gesport of andere momenten dat je zweet. Een warm en bezweet lichaam trekt eerder muggen aan, door de geur en het vocht dat van je afkomt. Wat muggen erg aantrekkelijk vinden als je sport is het melkzuur, urinezuur en octenol; dit stofje zit in je adem en zweet. En dan met name bij sporten in de buitenlucht. Muggen smullen hiervan. 

Een deel van de mensen produceren van nature meer van deze stoffen dan anderen. Ook in de pubertijd, wanneer je lichaam veel verandert, kun je meer last hebben van deze stofjes. Hierdoor ben je voor de muggen een magneet.

Deze
Lees ook:
Deze 5 keukenmiddeltjes verzachten de jeuk van een muggenbult meteen

3. Zwangere vrouwen

Ben je zwanger, dan ben je de pineut als het op muggenbeten aankomt. Tijdens de zwangerschap word je namelijk als extra lekkernij gezien door een mug. Zwangere vrouwen kunnen tot wel twee keer zoveel muggenbulten krijgen dan niet zwangere vrouwen. Dit komt omdat je lichaamstemperatuur tijdens de zwangerschap hoger is dan normaal, je meer zweet, je meer koolstofdioxide uitademt en een andere lichaamsgeur aanneemt. Door al deze veranderingen in je lichaam komt een mug maar al te graag op je af.  

4. Alcohol

Het drinken van alcohol werkt ook goed als muggenmagneet. Je bent aantrekkelijker voor de mug om geprikt te worden, doordat tijdens het drinken van alcohol je lichaamstemperatuur omhooggaat.

5. Grote mensen

Muggen komen sneller af op een persoon die groot is. Dat komt door het verhoogde koolstofdioxide dat iemand uitstoot. Een groter mens verbrandt meer energie om bloed rond te pompen en om te blijven bewegen, waardoor er meer koolstofdioxide wordt uitgestoten. Daarnaast hebben ze een groter huidoppervlak, waardoor er meer huid wordt blootgesteld aan de mug.

Last
Lees dit artikel!
Last van muggen? Zo voorkom je een beet!

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: