Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit is hoe je je auto vogelpoepvrij maakt zónder krassen te veroorzaken

Vogelpoep op je auto ziet er niet alleen vies uit, het kan ook nog eens je lak beschadigen. Hoe langer je het laat zitten, hoe meer risico je loopt dat die mooie laklaag eronder zal lijden. Maar ook het verwijderen vergt de nodige handelingen, want als je niet voorzichtig bent of de verkeerde middelen gebruikt riskeer je krassen en beschadigingen. Daarom leggen wij je uit hoe je vogelpoep verwijdert zónder je auto te beschadigen!

Funest voor de laklaag

Zeker als je bij de kust woont, waar vogels veel eiwitrijke vis eten, is vogelpoep echt funest voor je auto. Het zit vol met zuren en die kunnen de lak flink beschadigen. Iets wat je niet op je auto wil hebben dus. En om het nog erger te maken: hoe langer je het laat zitten, hoe meer risico je loopt dat die mooie laklaag eronder zal lijden. De lak van je auto zet namelijk uit bij warm weer en krimpt zodra het afkoelt. Op plekken waar vogelpoep zit zal dit ongelijkmatig gebeuren met als resultaat dat de lak beschadigd raakt.

Tip: Als je jouw auto regelmatig in de was zet, wordt de lak beter beschermd tegen vogelpoep. Toch neemt dat niet weg dat je de uitwerpselen altijd zo snel mogelijk moet verwijderen.

Pak het direct aan

Het is dus het verstandigst om de vogelpoep direct weg te halen. Zodra het hard is geworden, wordt het een gedoe om het eraf te krijgen en kun je krasjes veroorzaken op je auto. Verse vogelpoep kun je makkelijk verwijderen met keukenpapier en een mengsel van warm water en een beetje afwasmiddel.

Te lang gewacht?

Als je te lang hebt gewacht, kun je de auto het best met beleid schoon te maken. Volg de onderstaande stappen om te voorkomen dat je per ongeluk krasjes op je auto krijgt. Gebruik bij voorkeur ook een oude doek die je vervolgens weggooit. Vogelpoep kan immers ziektes verspreiden.

  1. Maak de vogelpoep eerst nat met water
  2. Laat daarna een zachte, natte doek op de uitwerpselen liggen totdat het week is geworden.  
  3. Veeg voorzichtig de uitwerpselen van de auto af om te voorkomen dat je per ongeluk krasjes maakt. In de poep kunnen harde delen zitten die de lak beschadigen. Wrijf dus niet te hard.
  4. Pas op voor ziektes! Gooi je oude doek weg of was de het doekje met een temperatuur van 90°C. Was erna ook grondig je handen.

Tip: Parkeer je auto als het even kan niet onder een boom, want daar zitten de boosdoeners nou eenmaal vaak. Zo verklein je de kans dat je auto binnen de kortste keren weer getroffen wordt!

8
Met deze tips wordt je auto vanbinnen schoonmaken een eitje!
8 tips hoe je snel en makkelijk de binnenkant van je auto schoonmaakt
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: