Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Waarom je eieren het best in de doos én in de koelkast kunt bewaren

Bewaar jij je eieren in de doos of uit de doos? En in de koelkast of daarbuiten? Het is misschien wel net zo moeilijk als de stelling of de kip of het ei er eerder was. Wij zochten voor je uit op welke manier jij het beste je eieren kunt bewaren!

In de doos of uit de doos?

De meningen zijn verschillend als het gaat om eieren bewaren. Beter in de doos of eruit? Het antwoord is verrassend genoeg in de doos. Dit kan zowel een kartonnen doos als een plastic doos zijn. De reden waarom je ze beter ín de doos kunt bewaren is om ze te beschermen. En dan bedoelen we niet per se bescherming tegen het breken van de schaal, maar bescherming tegen geurtjes van ander voedsel in de koelkast. Die geuren kunnen namelijk via de schaal het ei bereiken en de smaak beïnvloeden.

In de meeste koelkasten is er in de deur een speciaal rekje gemaakt om je eieren in te bewaren – erg handig maar wat betreft de kwaliteit van de eieren kun je ze daar beter niet in stoppen. Door het openen en sluiten van de koelkast ontstaan er temperatuurverschillen waardoor de kwaliteit van je eieren snel achteruitgaat. Bewaar ze dus in de doos op een plank van je koelkast. En waarom in de koelkast? Dat lees je verderop in dit artikel. 

De doos, waarin de eieren verkocht worden, biedt een extra barrière tegen de onprettige geuren en stoffen die binnen kunnen dringen. Daarnaast drogen de eieren minder snel uit.

Gekoeld bewaren

Een koude temperatuur zorgt er voor dat je eieren langer vers blijven. Daarom kun je dus beter je eitjes in de koelkast bewaren. De gekoelde temperatuur remt de groei van bacteriën, waardoor je eieren dus langer houdbaar zijn. Bewaar ze het liefst op 4 graden Celsius.

In de supermarkt

Nu het duidelijk is dat je eieren het best in de koelkast (in de doos) bewaart, zul je je wellicht afvragen waarom ze in de supermarkt dan niet gekoeld staan? De eierschaal beschermt het ei tegen vocht en vuil van buitenaf. Maar als het ei vochtig wordt kunnen schadelijke bacteriën sneller binnentreden.

De eieren staan in de supermarkt niet in de koeling om de temperatuurschommelingen tegen te gaan en daardoor ook condensvorming tegen te gaan. Door de temperatuur zoveel mogelijk gelijk gehouden vanaf het moment dat de kip het ei legt tot aan het moment dat het in de supermarkt ligt, blijven ze langer vers. Zo treedt er dus zo min mogelijk condensvorming op voordat jij de eieren mee naar huis neemt. 

Draai je eieren om!

Om nóg beter en langer je eitjes te bewaren kun je nog een ding doen. Draai de eieren in de doos om, zodat de spitse kant naar beneden wijst. Aan de bredere kant bevindt zich een luchtzakje met bacteriën – dit is te zien als je een gekookt ei uit de schaal haalt. Als dit zakje de dooier raakt zal het ei veel sneller bederven. Om deze reden is het dus slimmer om je eieren omgekeerd in de doos te bewaren, zodat het zakje bovenaan zit en niet in aanraking komt met de inhoud.

Fotocredits

Zo
Dit is ook interessant!
Zo bewaar je sla en bladgroenten het best én blijft het langer houdbaar
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: