Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Voor deze 10 trucjes is zout een wondermiddel!

Te veel zout binnenkrijgen is niet goed voor je gezondheid, maar zout is gelukkig wel goed voor heel veel andere dingen! Je blijkt er veel vlekken mee te kunnen verwijderen en het is een oplossing om van onkruid af te komen. En zo zijn er nog heel veel handige lifehacks met zout. We zetten ze op een rijtje!

1. Zout absorbeert ei

Heb je per ongeluk een (ongekookt) ei op de grond laten vallen of is hij van het aanrecht afgerold? Strooi dan flink wat zout over het eigeel heen en veeg alles weg met een doekje. Je zult geen ei meer op de grond zien.

2. Wijnvlekken verwijderen

Dit trucje met zout is een bekend fenomeen. Je kunt wijnvlekken – en dan vooral de rode – met zout verwijderen, dankzij de absorberende werking. Strooi wat keukenzout op de geknoeide (verse) wijvlek en laat het goed en lang intrekken. Behandel de vlek net zo lang tot hij helemaal is verdwenen. 

3. Kapotte of ruwe huid

Heb je op een bepaalde plek een ruwe huid, kloven, barsten of losse velletjes? Deze kun je verzorgen met zout! Dit komt veel voor bij de huid rondom je voeten en hiel. Neem een bakje en meng daarin een beetje zeezout, honing en citroensap. Pak een doekje, een kwast of een washandje waarmee je het op de plek van de gebarsten huid kunt aanbrengen. Scrub voorzichtig de velletjes weg en veeg het schoon met een schone doek. Met een gladde huid als resultaat! 

4. Haren in het doucheputje 

Helaas ontkom je er niet aan dat er weleens hoopjes haar in het doucheputje vastzitten, samen met allerlei zeepresten. Gelukkig is zout daar een goed wondermiddel voor! Meng dezelfde hoeveelheden baking soda en zout in een bakje bij elkaar. Schenk dit mengsel in je doucheputje en giet er een scheut azijn achteraan. Na ongeveer een kwartiertje borrelen, kun je het doucheputje naspoelen met warm water. Je zult zien dat alle haren zijn losgeraakt of zelfs verdwenen!

5. Vieze geurtjes laten verdwijnen

In huis kunnen er op sommige plekken vieze geurtjes ontstaan, zoals bijvoorbeeld in de koelkast. Om van deze nare geurtjes af te komen kun je zout gebruiken. Neem hiervoor een servet met in het midden een theelepel zout erop. Vouw het servet dicht met de punten naar boven, zodat het lijkt op een zakje. Maak de bovenkant dicht met een elastiekje, zodat het zout er niet uit kan. Dit kleine pakketje met zout absorbeert vervolgens de vieze geur. 

6. Zout doodt onkruid

Als je tegels in de tuin hebt liggen ontstaat daar na verloop van tijd vaak onkruid tussen. Dit kun je uiteraard lekker laten groeien, maar als je er toch liever van af wilt is zout jouw hulpmiddel. Strooi flink wat zout – dit kan gewoon keukenzout zijn – over het onkruidplantje heen en giet er daarna kokend water overheen. Het zout doodt het onkruid en na een tijde zul je zien dat het onkruid is verdwenen.

7. Vuur doven met zout

Met zout kun je ook vuur doven. Als je het zout op het vuur strooit, drukt het de zuurstof weg. Het is daarom verstandig om altijd een emmer of een grote zak van minimaal 1 kilo zout in de buurt te hebben van een haard, een barbecue of andere plekken waar open vuur brandt.

8. Onderkant van een pan schoonmaken

De onderkant van een pan kan soms behoorlijk vies worden, maar ook dit kun je in een handomdraai schoonmaken met zout én een aardappel! Snijd de aardappel door de helft en dep de gesneden kant in een bakje met zout. Maak vervolgens de onderkant van de pan hiermee schoon en spoel de overgebleven viezigheid weg onder de kraan. De onderkant is daarna als het goed is weer helemaal als nieuw. 

9. Onderkant van een strijkijzer schoonmaken

Ook de onderkant van een strijkijzer kan op den duur erg vies zijn. En – je raadt het al – ook dit kun kun je schoonmaken met zout. Neem een vel bakpapier en strooi daar flink wat zout over. Strijk vervolgens het vel bakpapier met de daarop liggende zout met je strijkijzer. Op deze manier wordt de onderkant weer mooi schoon.

10. Lekkende vuilniszak

Lekt je vuilniszak en komt er een vieze vloeistof uit? Dan kun je zout gebruiken om deze vloeistof weg te halen, omdat zout vloeistoffen absorbeert. Ligt er dus een vies laagje vloeistof in je prullenbak? Dan kun je daar flink wat zout overheen strooien, net zoveel tot de vloeistof bedekt is. Daarna veeg je het zo weg en kun je het nog even schoonmaken met een doekje of een beetje water. 

Fotocredits

8
Dit is ook interessant!
8 handige lifehacks om je dagelijkse huishoudelijke problemen op te lossen
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: