Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit is de reden dat jouw hond energie-uitbarstingen krijgt én zo help je hem

Energie-uitbarstingen – ook wel bekend als ‘zoomies’ – komen vaak voor bij honden. Je ziet ze in een rottempo hetzelfde rondje rennen, hun staart achternajagen óf (worst case scenario) een gat in het mooie gazon graven. Het kan een grappig gezicht zijn als jouw hond zijn enthousiasme niet meer binnen kan houden, maar wat is het precies en hoe ga je ermee om?

Wat zijn de ‘zoomies’?

De plotse energie-uitbarstingen of 'zoomies' worden ookwel ‘Frenetic Random Activity Periods’ genoemd. Je ziet je hond snel en intens bewegen én het werkt zelfs aanstekelijk. Heb je twee honden? Dan is de kans groot dat als één hond de ‘zoomies’ krijgt de andere hond erdoor wordt aangestoken. Tijdens zo’n uitbarsting is je hond zich totaal niet meer bewust van zijn omgeving, zelfs niet van de commando’s die je hem of haar op dat moment probeert te geven. Dit kan het ook een beetje gevaarlijk maken. In al zijn enthousiasme kan de hond zichzelf pijn doen.

Onschuldige redenen

Vaak zijn de redenen dat jouw hond de ‘zoomies’ krijgt onschuldig. Zo kan een hond bijvoorbeeld een energie-uitbarsting krijgen om zich van spanning te ontladen. Na een stressvolle ervaring, zoals een bad of een bezoek aan de dierenarts, is dit voor de hond een fijne manier om die opgekropte energie kwijt te raken. Ook als een hond overprikkeld is of een ‘feel-good-momentje’ heeft gehad kan zo’n energie-uitbarsting ineens voorkomen. Tot slot kan het natuurlijk ook komen door blijdschap óf kan het zelfs een oerinstinct zijn.

Medische redenen

Meestal is er dus niks aan de hand als jouw hond een energie-uitbarsting krijgt. Maar het kan ook zijn dat de hond pijn heeft en letterlijk probeert weg te rennen van die pijn. Oorzaken kunnen dan bijvoorbeeld vlooienbeten, een ziekte in de nieren, dementie of artritis zijn. Let dus op symptomen van ziekte en hou de gezondheid van jouw hond dus in de gaten. Bel bij twijfel altijd de dierenarts.

Wat te doen bij zoomies?

De ‘zoomies’ zijn dus volkomen onschuldig en het is typisch hondengedrag. Maar hou altijd rekening met het feit dat je hond de controle verliest en zichzelf kan bezeren. Let op obstakels en probeer ervoor te zorgen dat hij niet over gladde tegels uitglijdt of de straat op kan rennen. Breng de hond desnoods naar de tuin of een veilige ruimte waarin het risico op letsel minimaal is.

Ook als je hond een energie-uitbarsting krijgt in de buurt van een andere hond is het verstandig om op te letten dat het niet uit de hand loopt. Als honden overenthousiast raken kan het spel omslaan in een gevecht. Moedig het ook niet aan als een hond naar je begint te bijten of happen, ook al heeft 'ie speelse bedoelingen. 

Dierenarts
Misschien vind je dit artikel ook interessant!
Dierenarts Piet: Waarom het belangrijk is om je hond regelmatig los te laten lopen

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: