Ga naar de inhoud
RTL Wonen

IJsheiligen is voorbij en dít betekent dat voor jouw tuin!

Het tuinseizoen is officieel afgetrapt; de IJsheiligen zijn voorbij en dat betekent dat de kans op nachtvorst zo goed als nihil is. Dit is natuurlijk goed nieuws voor alle planten. Veel plantsoorten mogen na de winterperiode weer buitengezet worden en andere mogen eindelijk gezaaid worden. Wat je precies allemaal kunt doen na IJsheiligen leggen wij je tot op de bodem uit.

IJsheiligen

IJsheiligen is de periode van 11 tot en met 15 mei die verwijst naar de vijf Katholieke heiligen Sint Marmertus, Sint Pancratius, Sint Servatius, Sint Bonifatius en Sophia van Rome. De naam is ontleend aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor de gewassen die in deze tijd in volle bloei staan. Als de IJsheiligen zijn verstreken is de kans op nachtvorst zo goed als nihil. Uiteraard weet je nooit helemaal zeker of het na deze periode niet meer gaat vriezen, maar het komt in Nederland nauwelijks voor na 15 mei. 

De bloemetjes buiten zetten

Nu IJsheiligen officieel is verstreken is het feest voor alle kuipplanten. Deze mogen namelijk weer in de buitenomgeving gezet worden. De naam zegt het eigenlijk al: kuipplanten hou je in de kuip. Deze plant kan namelijk niet tegen vorst en overwintert dus binnenshuis. Zet je geliefde olijfboom, citroenboom of Oleander dus maar buiten want ze hoeven (hoogstwaarschijnlijk) niet meer binnen gezet te worden. Maar hou wel de weersvoorspellingen in de gaten. De kans op vorst is minimaal, maar nóóit nul!

Zaailingen afharden

Na IJsheiligen is het ook tijd om de moestuinplantjes af te harden. Dit doe je door je pas gezaaide planten overdag buiten te zetten en ze ’s avonds weer naar binnen te brengen. Zet ze op een lekker beschut plekje in de tuin maar niet in de volle zon. Na een dag of vijf mogen de planten ook ’s nachts buiten blijven staan, zolang de temperatuur boven de tien graden blijft.

De volle grond in

Als je dit jaar vroeg bent begonnen door bepaalde gewassen voor te zaaien, kunnen deze planten nu ook buiten in de volle grond geplant worden. Met name jonge planten zijn erg gevoelig voor vorst. Het kan ze beschadigen, wat te herkennen is aan bruine of zwarte bladeren en een slappe houding. IJsheiligen is dus hét startsignaal om ook de jonge planten buiten te zetten.

Let wel op: je kunt nog niet alle gewassen zaaien, sommigen hebben de voorkeur aan een warmere temperatuur en ontkiemen pas in de zomerperiode.

Moestuinders opgelet!

Het kan behoorlijk druk worden in de moestuin. Dit komt niet alleen vanwege alle gezaaide planten die groeien, voor alle tuinplagen is het seizoen ook weer in volle gang. Zo heb je hoge kans dat je binnenkort de eerste slakken, schimmels of andere insecten in je (moes)tuin tegen zal komen. Houd dus een extra oogje in het zeil. Nu de nachtvorst geen dreiging meer is, heb je weer met andere vijanden te maken.

Fotocredits

Heb
Lees hier welke gewassen je wél al kunt zaaien
Heb jij een moestuin? Deze gewassen zaai je in mei!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: