Ga naar de inhoud
RTL Wonen

6 tips voor een fris en verzorgd gazon

De hevige regenbuien van afgelopen weken hebben ervoor gezorgd dat al het groen flink is gaan groeien. Daarbij hoort natuurlijk ook je mooie gazonnetje dat ineens met vele centimeters de lucht in is geschoten, terwijl je het waarschijnlijk net nog had gemaaid. Met deze handige tips kun je jouw gazon mooi en goed onderhouden!

Voor de insecten is het beter om je gras lekker de lucht in te laten schieten en zeker in de lente alle bloemen te laten staan die ertussen groeien. Daarom is ook de campagne 'Maai mei niet' in het leven geroepen. Maar als je van strak en verzorgd houdt, kun je er ook voor kiezen om voldoende bloeiende planten in je tuin te zetten en een deel van je gazon zijn vrije gang te laten gaan. 

Met deze regenval kun je je gazon haast niet meer temmen, dus daarom hebben wij de beste tips voor je op een rijtje gezet, zodat jouw gazon netjes en verzorgd blijft.

1. Maai minstens één keer per week

De eerste tip is om minstens één keer per week je gras te maaien. Hoe vaker je het maait, hoe beter het is voor je gazon. Dat komt omdat de zon en het zuurstof het gras beter kunnen bereiken na het maaien. Door je gazon vaak te maaien wordt het gestimuleerd om voller te groeien. Maar let er wel op dat een kort gemaaid gazon meer kans heeft om uit te drogen, dus in een droog klimaat of een extra droge periode kun je beter niet maaien. Op dit moment is het erg vochtig buiten en is het groeiseizoen in volle gang, dus nu – of anders toch vlak na de maand mei – is het verstandig om wel minstens één keer per week te maaien.

Lees in onderstaand artikel meer over hoe vaak je je gazon moet maaien voor het mooiste resultaat. 

Zo
Bekijk ook eens dit artikel!
Zo vaak moet je je gazon maaien voor het mooiste resultaat

2. Loop niet over het ongemaaide gras voordat je gaat maaien

Bij het maaien van je gras is het slim om erop te letten dat je niet op de nog niet gemaaide plekken stapt. Als je het gras naar beneden trapt duurt het lang voordat het weer is rechtgetrokken. Gras waarop gestapt is, kun je niet makkelijk maaien en het kan resulteren in een ongelijke hoogte van je gazon. Begin dus het liefst aan de rand van het gras en loop altijd achter de maaier aan.

3. Zorg dat de randen netjes zijn afgewerkt

Een gazon ziet er pas echt verzorgd uit als de kanten netjes zijn. Als je je gazon aan het maaien bent is het dus slim om ook even langs de kanten te gaan en dat netjes te maken.

4. Kies voor de juiste (scherpe) grasmaaier

Een gazon maaien gaat beter met een goede grasmaaier. Een grasmaaier met meerdere functies kun je instellen op een geschikte hoogte voor je gazon en hij werkt alles mooi af. Een geschikte hoogte is rond de 3 centimeter, maar als je spelende kinderen hebt dan is het aan te raden om de hoogte van je gazon op 4 tot 5 centimeter te houden. Ga je weer de vorst en kou in? Dan kun je een lengte aanhouden van 6 centimeter, zodat je gras goed beschermd blijft tegen de koude wintermaanden.

Maar nu gaan we de zomerperiode in en dat betekent dat er warm weer aankomt. Om te voorkomen dat de felle zon de wortels van het gras verbrandt, is het beter om je gazon langer te laten groeien.

Daarnaast zullen de messen van een goede grasmaaier scherp genoeg zijn om het gazon er fris uit te laten zien zonder dat het gras afbreekt. Als de messen niet scherp genoeg zijn scheurt het gras af, waardoor de grassprieten verdorren aan de bovenkant en het gazon geel kleurt.

5. Niet maaien als het gras nat is

Heeft het net geregend en wil je je gazon maaien? Geen goed idee! De tip is om alleen te maaien als het gras droog is. Wat er gebeurt als je wél je gras nat maait, is een ongelijk resultaat. Dat komt doordat het gewicht van het water op het gras duwt. Daarnaast verstopt de grasmaaier bij nat gras en dat wil je natuurlijk ook niet!

6. Maai telkens een andere richting op

Om te zorgen voor een perfect uitziend gazon is het eigenlijk beter om je gras telkens in een andere richting te maaien. Hierdoor wordt je gras sterker, waardoor het er mooi uitziet en het gras dichtgroeit. Daarnaast ziet je gazon er natuurlijker uit, omdat er geen strepen in komen te staan van de grasmaaier.

Het kan wel lastig zijn om je gazon telkens in een andere richting te maaien, omdat je er ook op moet letten dat je niet op het nog niet gemaaide gras stapt. Maak het dus niet al te ingewikkeld voor jezelf en neem deze handige hacks aan als tips, je hoeft ze natuurlijk niet allemaal op te volgen.

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: