Ga naar de inhoud
RTL Wonen

De voor- en nadelen van het gebruik van een watermeter bij kamerplanten

Vind jij het wel eens lastig om in te schatten hoeveel water je plant nodig heeft? Of merk je dat je jouw plant letterlijk verdrinkt omdat je hem (iets te veel) liefde wil geven? Dan is het wellicht een idee om een watermeter aan te schaffen. Dit handige apparaatje vertelt je of de grond droog, vochtig of nat is. Toch is dit apparaat niet altijd dé oplossing en heeft het ook weer zijn voor- en nadelen. Wij zetten alle puntjes voor je op een rij.

De voordelen van een watermeter

Het voornaamste voordeel van een watermeter is natuurlijk dat je niet meer zelf na hoeft te gissen over hoe droog of vochtig de grond is. Als je twijfelt vertelt de meter je hoe het ervoor staat 

Dat is natuurlijk niet het enige voordeel aan dit apparaatje. De waterbehoefte van een plant hangt namelijk ook sterk af van de seizoenen. In de zomer krijgen planten een flinke dorst en zodra het kouder wordt neemt die behoefte weer af. Door regelmatig een watermeter te gebruiken, kun je veel beter peilen wanneer de waterbehoefte van je plant weer begint te stijgen óf juist weer afneemt. Daarnaast is dit een mooie leidraad om in te schatten hoe vaak je plant voeding nodig heeft. Handig toch?

De nadelen van een watermeter

Het eerste nadeel van een watermeter is dat je nogal precies moet meten om een duidelijk beeld te krijgen van hoe vochtig de grond is. Het oppervlak kan namelijk kurkdroog zijn terwijl de wortels van de plant verdrinken in het vocht; iets wat de meeste planten niet waarderen. Meet dus altijd verschillende plekken en verschillende dieptes in één keer. 

Het tweede nadeel van de vochtmeter is dat je planten toch een beetje kennis van je eisen. Je moet namelijk wél weten hoeveel water je plant nodig heeft. Zo kan een vetplantje totaal geen natte voeten verdragen, wil een Ficus graag een vochtige grond zónder dat de wortels in het water staan en houdt een Calathea weer niet van droogte. De watermeter kan je dus wel vertellen hoe vochtig de grond precies is maar hij zal helaas niet vertellen wat je plant daar precies van vindt. 

Fotocredits

Tips
Lees hier de tips van Tom over het water geven aan je plant!
Tips van Tom: Zo weet je wanneer je plant voldoende water heeft
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: