Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Om deze redenen zijn loopeenden in je tuin ontzettend nuttig

Als je een (moes)tuin hebt met mooie planten en gewassen, dan ben je vast ook wel bekend met de frustratie van slakken die bijna alles opeten. Je let even niet op en je planten zijn alweer voor een groot deel opgepeuzeld. Als je deze slakken op een biologische manier wil bestrijden, is het misschien een idee om loopeenden te nemen.

Natuurlijke vijand

Slakken hebben veel natuurlijke vijanden zoals kikkers, padden, merels, egels én loopeenden! Is jouw tuin groot genoeg om loopeenden te houden, dan is dit dus zeker een praktische én leuke oplossing tegen slakken.

Het voordeel aan het nemen van loopeenden is dat ze de slakken kunnen opsporen als geen ander. Al moet je ook niet gek opkijken als de loopeenden af en toe ook van je gewassen zullen snoepen. Daarnaast kunnen die grote eendenpoten de vers geplante gewassen vertrappen. Dus het is wel belangrijk om je moestuin te beschermen.

Voordelen van loopeenden in je tuin

Naast het feit dat ze je helpen met het bestrijden van slakken zijn er nog meer redenen om loopeenden te nemen. Je kunt ze tam maken, waardoor ze je gegarandeerd gezelschap zullen houden als je in de tuin aan het werken bent. Daarnaast leggen ze ook veel eieren die je kunt eten. Tot slot kun je het stro waarop de eenden hun behoeftes doen, gebruiken om je tuin mee te bemesten. Multifunctionele tuindieren dus!

Tijdens het slakkenseizoen

Als je loopeenden neemt, moet je dus wel oppassen voor je moestuin. Gelukkig hoeven de eenden helemaal niet bij de gewassen te komen om de slakken aan te pakken. Slakken gaan bij vochtig weer op pad en trekken zich bij droog en zonnig weer terug. Zorg er dus voor dat het groentebed overdag droog is door in de vroege ochtend te bewateren, zodat de slakken zich overdag terugtrekken. Als je de loopeenden overdag om de (afgeschermde) moestuin heen laat lopen, zullen ze de slakken gegarandeerd opsporen zonder dat je jouw moestuin in gevaar brengt.

Voorkom slakken het volgende jaar

Na de oogst in het najaar hebben de slakken eieren gelegd. Nu is het wél raadzaam om de eenden over de bedden van je moestuin te laten waggelen. De eenden vissen de eieren eruit waardoor je het komende jaar veel minder slakken in de tuin zult tegenkomen. Met een goede planning en een uitgedacht systeem helpen de loopeenden het hele jaar door met slakkenbestrijding op een natuurlijke manier!

Fotocredits

Tips
Lees ook de tips van Tom over waar je op moet letten bij het zaaien van gewassen!
Tips van Tom: let hier op bij het zaaien van gewassen in een moestuin
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: