Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Feit of fabel: het fenomeen van de luchtzuiverende kamerplant

Als je een tuincentrum binnenloopt, zie je vast en zeker een hele afdeling gewijd aan ‘luchtzuiverende planten’. Iedere plant levert zuurstof, maar van deze planten wordt beweerd dat ze bijdragen aan een schonere lucht in huis. De vraag is in hoeverre deze kamerplanten écht effect hebben op de luchtkwaliteit van de ruimte waarin zij staan. We zochten het voor je uit.

Schone lucht

Planten met een luchtzuiverend effect filteren schadelijke stoffen uit de lucht. Verder zetten ze CO2 om in zuurstof, verbeteren de luchtvochtigheid én ze kunnen onfrisse geurtjes uit de lucht halen. Kortom: ze verbeteren de luchtkwaliteit op natuurlijke manier. Dit is bewezen door onderzoekers, alleen hebben deze onderzoekers één nogal belangrijke factor over het hoofd gezien.

De onderzoeken

Dat planten een luchtzuiverend effect hebben, is wel degelijk bewezen. NASA publiceerde in 1989 al dit onderzoek, waarin ze aantoonden dat planten schadelijke stoffen uit de lucht konden halen. Daarna volgden nog veel meer onderzoeken over dit fenomeen. Waar het mis ging? Al die onderzoeken hebben één ding met elkaar gemeen: ze werden allemaal afgenomen in laboratoria.

Groot verschil

De omstandigheden van een kleine, afgesloten ruimte waarin op een kunstmatige manier giftige stoffen zijn toegevoegd, is natuurlijk niet te vergelijken met jouw woon- of slaapkamer. In een onderzoek uit 2019 rekenden twee onderzoekers de 196 resultaten uit 12 studies om in een snelheid waarin een plant in staat is om lucht te zuiveren. Zo is het pas écht te achterhalen wat die aangeprezen planten in jouw woonruimte doen.

Al snel bleek dat deze planten wel lucht zuiveren, maar dit zó traag doen dat het nog effectiever is om een raam open te zetten. Wil je nou toch een luchtzuiverend effect bereiken met kamerplanten? Dan heb je honderd planten per vierkante meter nodig, waardoor je huis waarschijnlijk meer weg zal hebben van een jungle.

Fotocredits

Dit
Meer te weten komen over kamerplanten? Check dit artikel
Dit zijn de 4 meest gemaakte fouten bij het geven van plantenvoeding
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: