Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo krijg je een vijver weer helder én zo houd je hem schoon

Een vijver in je tuin kan ontzettend sfeervol en rustgevend zijn. Zeker als er vissen dieren en mooie planten in je vijver leven en groeien kun je daar eindeloos naar blijven kijken. Maar daarvoor moet de vijver wel helder zijn. Een vijver helder krijgen (en houden) vergt best wat tijd en vooral aandacht. Toch is dat achteraf helemaal de moeite waard!

Het probleem

Laten we beginnen met het aanpakken van de oorzaak. Een groene vijver ontstaat vanwege de groei van algen. Een vijver met een goed, biologisch evenwicht zorgt ervoor dat algen niet kunnen groeien, doordat planten en bacteriën de afvalstoffen opruimen. Het is dus belangrijk om je vijver in balans te houden. Als de balans in orde is, kunnen er nog andere oorzaken zijn die de vijver mogelijk vuil maken. Denk bijvoorbeeld aan de filter die niet meer werkt of zuurstofplanten die hun werk niet meer doen.

Genoeg zuurstof

Zuurstofplanten voorkomen algengroei. Met deze plant kan jouw vijver zich dus op een natuurlijke manier filteren. In principe heb je dan geen pomp of filter nodig. Daarnaast houden ze óók de zon tegen, wat ook handig is, want algen groeien extra snel in de volle zon.

Als je vijf bosjes zuurstofplanten per 1000 liter aanhoudt, heb je een mooie balans in je vijver. Een waterval of zuurstofpomp kan ook een verschil maken met het zuurstofgehalte in de vijver.

Verwijder plantenresten en bladeren

Het is belangrijk om je vijver constant goed bij te houden door alle plant- en bladresten regelmatig eruit te vissen. Het is namelijk niet alleen een voedingsbron voor algen maar de resten kunnen ook voor slibvorming (wegrottend materiaal dat naar de bodem verzakt) zorgen. Je kunt de resten het beste verwijderen met een schepnet.

Ververs het water

Eens in de zoveel tijd, afhankelijk van de buitentemperaturen, moet het water van je vijver ververst worden. Dit heeft met de zuurstofgehaltes te maken. Bij normale temperaturen in de zomer (18 tot 22 graden Celcius) hoor je het water iedere maand te verversen. Bij warmer weer moet het vaker ververst worden omdat het zuurstofgehalte dan sterk afneemt.

Hoe je het water ververst? De meest efficiënte manier is om 30% van de bovenste laag van het vijverwater te verversen. Zo is ongeveer een derde deel van het water zuiver.

Maak de bodem schoon

Slibvorming kan erg vervelend zijn. Je vijver is niet meer helder en het kan ook onfrisse geurtjes met zich meebrengen. Je kunt alle vuilresten op de bodem op verschillende manieren verwijderen, waarvan een vijverstofzuiger het meest efficiënt is. Als je zoiets niet in huis hebt, kun je met een schepnet te werk gaan. Het grote nadeel van deze methode is wel dat het je vissen onrustig kan maken én het verspreidt al het afval door de vijver.

Check of je filter schoon is

Een filter doet natuurlijk niet goed zijn werk als hij zelf verstopt zit vanwege al het vuil. Het is aan te bevelen om het filter één tot tweemaal per jaar schoon te maken. Aangezien er in het najaar veel vuil in de vijver terechtkomt, is het verstandig om dit aan het eind van de herfstperiode te doen. Haal alle filteronderdelen los, meestal zijn dit er twee. Een deel is voor het grofvuil: dit deel vangt alle takjes, blaadjes, voedselresten en uitwerpselen op. Verwijder al het vuil en maak dit deel van de filter grondig schoon. Het tweede deel is de biologische filter. Deze filter bevat ook noodzakelijke, goede bacteriën die bijdragen aan het evenwicht van de vijver. Maak dit onderdeel dus niet grondig schoon maar spoel het af met vijverwater, zodat je geen goede bacteriën verliest.

Controleer de vijverwaardes

Natuurlijk kun je niet met het blote oog zien of jouw vijver in biologisch evenwicht is, tenzij je opmerkt dat het water troebel wordt. Een handige truc om dit te controleren is door het simpelweg te meten. Hiervoor bestaan bepaalde teststrips. Door te achterhalen of alle waarden in balans zijn, kom je er snel genoeg achter of én waar het misgaat

Tip: Zoek je een blijvende oplossing? Een UV-C filter is een lamp die ultraviolet licht uitstraalt. Dit doodt de zweefalgen én steriliseert het water waardoor het troebel water voorkomt.

De jaarlijkse vijverkalender:

Vijvers vergen elke maand een beetje onderhoud. Weet je niet precies wanneer je het best aan welk klusje kan beginnen? Bekijk dan onze kalenders om te zien hoe je dit het best kunt aanpakken!

Januari t/m juni - juli t/m december

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: