Ga naar de inhoud
RTL Wonen

6 voorwerpen in huis die je wat vaker zou moeten schoonmaken

In behoorlijk veel huishoudens zijn er best wat voorwerpen die amper of zelfs nooit worden schoonmaakt. Heb je er bijvoorbeeld wel eens bij stilgestaan hoe vies ovenwanten kunnen zijn? En haal je wel regelmatig een doekje over de afstandsbediening van de televisie? Wij zochten voor je uit waarom deze dagelijkse gebruiksvoorwerpen wel even toe zijn aan een schoonmaakbeurt!

1. Ovenhandschoenen

Ovenwanten worden doorgaans veel gebruikt en dat is vaak ook wel te zien (en te ruiken) aan de sausvlekken die erop zitten. Dit keukentextiel is een heerlijke broedplaats voor alle bacteriën. Tijdens het koken komt er vocht op, etensrechten en vetdruppels. Niet bepaald fris om hier vervolgens weer een broodje of een maaltijd mee uit de oven te halen dus!

Toch worden deze wanten vaak vergeten in de schoonmaakroutine. Gelukkig kun je ze gewoon in de wasmachine stoppen op 40 graden – let op was ze niet te heet, want dit is niet goed voor het textiel. Zo heb je binnen een handomdraai weer frisse ovenhandschoenen!

2. Douchespons

Naast het feit dat een douchespons van microplastic erg schadelijk is voor het milieu, wordt deze puff ook nog eens al gauw erg vies. De spons fungeert als broedplaats voor veel verschillende soorten bacteriën, met name doordat de dode huidcellen van jouw lichaam in de puff blijven hangen. Zelfs al spoel je deze regelmatig uit! Daarnaast hangt de spons in jouw vochtige badkamer, waardoor er snel schimmel in kan ontstaan en kan gaan stinken. Je kunt dus maar beter geen douchespons meer gebruiken, maar bijvoorbeeld gewoon een washandje gebruiken die je direct daarna in de wasmand gooit. 

3. Make-upkwasten

Het schoonmaken van je make-upkwasten past ook goed in dit rijtje. Of je ze nou dagelijks of af en toe gebruikt, het is goed om ze regelmatig schoon te maken. Waarom? Omdat het vet van je huid en huidschilfers in de kwasten gaan zitten. Dit vraagt om een hele hoop bacteriën en vergroot de kans op huidproblemen.

Er wordt dan ook aangeraden om je kwasten ten minste één keer per week schoon te maken. En als je ziet wat voor troebel water hier van af komt zul je wel begrijpen waarom. Het schoonmaken doe je heel gemakkelijk met bijvoorbeeld shampoo, alcohol, een speciale kwastenreiniger of een zachte zeep. Daarna laat je ze drogen aan de lucht of met een föhn.

4. Oordopjes

Ook oordopjes kunnen al gauw erg vies worden. De kleine apparaatjes zijn een enorme magneet voor viezigheid, oorsmeer, make-up, huidschilfers, zweet, stof en bacteriën. Tijd om ze dus eens een flinke schoonmaakbeurt te geven – doe dit minimaal één keer per maand. Hoe je deze het beste schoonmaakt lees je hier!

5. Douchegordijn

Wanneer douchegordijnen lang vochtig blijven, onder de zeepresten blijven zitten en half in het doucheputje hangen kunnen ze erg vies worden en kunnen er schimmels ontstaan. Hoog tijd om deze flink goed schoon te maken, om te voorkomen dat het je gezondheid schaadt! Met deze tips geef je jouw douchegordijn een grondige schoonmaakbeurt.

6. Afstandsbediening van de televisie

Dit apparaatje wordt thuis al heel vaak vergeten schoon te maken – en dan hebben we het nog niet eens over de afstandsbediening in hotels. Doordat er op deze knopjes en daartussen allerlei bacteriën krioelen afkomstig van je handen – en wellicht etensresten – is het wel zo fijn om deze geregeld even schoon te maken. Dit kun je heel simpel doen met een oude tandenborstel en een schoon microvezeldoekje. Borstel het stof en het vuil weg met de tandenborstel en poets de afstandsbediening schoon met een vochtig microvezeldoekje.

Fotocredits

8
Ook interessant om te lezen!
8 handige lifehacks om je dagelijkse huishoudelijke problemen op te lossen
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: