Ga naar de inhoud
Aangeboden door IXXI

Nooit meer een saaie muur in je huis

Iedereen die weleens verhuisd is of net een kamer een make-over heeft gegeven herkent dit vast: alles ziet er fris uit, maar het voelt nog een beetje kaal. Hoe geef je de kamer weer sfeer en persoonlijkheid? Druk je stempel op de ruimte door het toevoegen van de juiste wanddecoratie. Zo geef je de kamer sfeer en maak je deze uniek.

Kale wanden verdienen aankleding

Nederlandse interieurs staan er over het algemeen om bekend niet de meest uitgesproken muren te hebben. Hier en daar durven we nog weleens een muurtje te behangen. Maar voor slechts weinigen is het weggelegd zich aan een volledig behangen of gekleurde kamer te wagen. Het veilige wit of beige is dan ook een veelgemaakte keuze. Niets mis mee natuurlijk. Alleen een groot wit vlak van vier, vijf of misschien zelfs nog wel wat meer meters maakt een ruimte vaak wat onpersoonlijk en sfeerloos. 

Een goede oplossing is om de wand te ‘breken’ met iets aan de muur. Iets subtiels, een eyecatcher met kleur of een bijzondere print. Maar waar te beginnen? Een simpele online zoekopdracht naar wanddecoratie levert ontelbaar veel mogelijkheden waardoor je het overzicht snel kwijt kunt raken. Daarnaast is het soms toch ook lastig inschatten welk formaat lekker werkt voor jouw kamer.

Stap één van de zoektocht: begin met het ontdekken van je stijl. Kijk eens rond in de kamer die je meer sfeer wilt geven. Hebben de meubels een bepaalde stijl? Komen er kleuren terug in de ruimte? Meet ook de muur eens op om te zien hoeveel ruimte je hebt om iets op te hangen. Dat helpt je ook meteen bij het beslissen of je beter voor iets horizontaals of verticaals, iets groots of iets kleiners kunt kiezen.

Zin in iets nieuws? Switch your style

Ben je iemand die regelmatig van stijl verandert of vind je simpelweg gewoon heel veel leuk? Dan is het extra fijn als je gemakkelijk kunt afwisselen. Met een duur schilderij aan de muur zul je dit wat minder snel doen. Ook als je weinig opbergruimte in je huis hebt, is het aanleggen van een kunstdepot niet echt handig. Dat is waar IXXI uitkomst kan bieden.

De wanddecoratie van IXXI bestaat namelijk uit verschillende kaarten die heel eenvoudig aan elkaar te klikken zijn. Je bouwt je kunst voor aan de muur met eigen handen op en het voordeel is: je hoeft er geen gaten voor in de muur te boren. Zo kun je je IXXI ook makkelijk eens ergens anders ophangen of omwisselen voor ander exemplaar.

Elk van de designs uit de collectie is verkrijgbaar in vier verschillende formaten. Passen deze alsnog niet helemaal lekker? Dan kun je het ontwerp ook op maat laten maken voor jouw ruimte. Qua designs kun je helemaal losgaan. Van fotografie tot illustraties en van de bekende klassiekers tot de organische mid-century stijl van nu: er zit van alles in de collectie. Dat maakt het niet alleen makkelijk om af en toe eens te wisselen, maar ook om verschillende stijlen met elkaar te combineren. Of als je smaak te pakken krijgt voor iedere ruimte een eigen stijl te ontwikkelen.

Mis je toch nog een persoonlijk tintje? Kies er dan voor om een eigen werk te maken met je favoriete foto’s. Uiteindelijk schuilt in iedereen een designer. Kies bijvoorbeeld voor een collage van je mooiste reisfoto’s, je vrienden of je familie. Ben je nog creatiever? Dan kun je natuurlijk ook een heel eigen ontwerp maken.

Breng de woonruimte in balans   

Als het gelukt is om iets moois uit te kiezen, dan kan het afstylen van de ruimte beginnen. Je maakt van de kamer een compleet geheel door alles goed op elkaar aan te laten sluiten. Pak bijvoorbeeld één of twee tinten uit je wanddecoratie en laat die terugkomen in andere accessoires zoals kussens, kaarsen of bloempotten. Zo creëer je eenheid en voeg je extra sfeer toe.

Ook niet onbelangrijk: kies goede verlichting voor de ruimte. Wissel functioneel, dus helder licht, af met warmer, indirect, licht. Zo ontstaat er een goede balans in die de ruimte gezellig houdt, maar waarin je ook nog wat kunt zien. Voor je wanddecoratie is het een goed idee om er een aparte lamp op te laten schijnen. Zo wordt het werk mooi uitgelicht en blijft het ook ’s avonds je kamer van sfeer voorzien.

Nieuwsgierig geworden naar de collectie van IXXI? Bekijk dan hier de gehele collectie.

Fotografie 

  • Header en beeld trap met portretten: IXXI 
  • Woonkamer met beeld Van Gogh: @LucaHalma
The
Deze stijlvolle items zie je in de studio van The Interior Project VIPS
The Interior Project VIPS: deze stijlvolle items zie je in de studio
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: