Nieuw stucwerk heeft behoorlijk wat tijd nodig om volledig op te drogen, voordat het verder behandeld kan worden. Hoe kun je dit droogproces nu het beste aanpakken en eventueel versnellen? En wat moet je vooral niet doen?
Een strakke, gestuukte muur geeft je woning een frisse en egale look, mits je het goed laat drogen voordat je het verder afwerkt met verf. En juist dat drogen vergt nogal wat geduld. Stucwerk bestaat immers voor een groot deel uit water, waardoor er per dag gemiddeld slechts 1 mm droogt. Niet gek dat het lastig is om een manier te vinden om al dat vocht op een effectieve (en efficiënte) manier te laten opdrogen. We leggen je uit wat je kunt doen om het droogproces te bevorderen én wat je vooral niet moet doen.
Temperatuur
De ideale temperatuur voor stucwerk om te drogen is ongeveer 20 graden Celsius. Idealiter stuuk je dus in het juiste seizoen, zodat de omgevingstemperatuur al dicht in de buurt van 20 graden komt. Maar logischerwijs is daar niet altijd rekening mee te houden. Heb je de muur toch in een koude en vochtige periode laten stuken? Dan kan het helpen om de verwarming beetje bij beetje hoger te zetten, om de temperatuur langzaam op te bouwen. Zet de verwarming of een elektrisch kacheltje zeker niet direct op een hoge temperatuur, maar doe dit stapsgewijs en bouw de temperatuur elke dag met één graad op. Als je de verwarming wél direct hoog zet, heb je kans op scheuren in je stucwerk.
Let op: laat het ook nooit warmer dan 22 graden worden in de ruimte. Dan droogt het stucwerk namelijk te snel, waardoor er barstjes kunnen ontstaan.
Ventilatie
Ook is het belangrijk om de ruimte áltijd – ook in de winter – goed te ventileren, zodat het vocht afgevoerd kan worden. Wanneer de ruimte te vochtig is en het vocht niet weg kan is er sprake van stilstaande lucht en kunnen er schimmelplekken op je muur ontstaan.
Ventileren doe je simpelweg door constant één of enkele ramen op een kier te zetten. Alle ramen en deuren openzetten is onnodig en zelfs af te raden, anders kan het erg gaan tochten wat niet bevorderlijk is voor het droogproces.
Nieuwbouwwoningen vaak vochtiger
Pas ook extra op als je stucwerk in een nieuwbouwwoning wil laten doen. Omdat deze woningen tijdens de bouw een lange tijd zonder isolatie ‘buiten hebben gestaan’, met alle regen en vochtige omstandigheden van dien, heb je gemiddeld te maken met een hogere luchtvochtigheid binnenshuis. Dit kan ervoor zorgen dat er scheuren ontstaan of dat het stucwerk onregelmatig opdroogt.
Luchtvochtigheid
Let dus niet alleen goed op de temperatuur, maar ook op het vochtpercentage in je woning. Deze wil je zo laag mogelijk houden. Om hier inzicht in te krijgen is het handig om de luchtvochtigheid af en toe op te meten. Stucwerk droogt optimaal met een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent, waarvan 40 procent écht ideaal is. Houd er ook rekening mee dat de luchtvochtigheid buitenshuis invloed heeft op de luchtvochtigheid binnen.
Is jouw huis erg vochtig? Dan kan het helpen om een elektrische luchtontvochtiger te gebruiken, maar doe dit niet direct na het stuken. Het is het beste om het stucwerk de eerste paar dagen 'op eigen kracht' te laten drogen om te voorkomen dat het te snel gaat.
Type én dikte van stucwerk
Naast al die meespelende factoren, zijn er nog twee dingen die invloed hebben op het droogproces. Bij ieder type stucwerk is de samenstelling met water weer net even iets anders. Logischerwijs heeft dit ook weer invloed op de droogtijd. Daar komt bij dat ook de dikte van de stuclaag invloed heeft op hoe snel het opdroogt. Zoals eerder vermeld kun je ongeveer uitgaan van een droogsnelheid van 1 mm per dag.
Haastige spoed is zelden goed
Hoe lang je uiteindelijk moet wachten voordat het stucwerk voldoende is opgedroogd is helaas niet op voorhand te vertellen. Dit hangt echt af van al de genoemde factoren. Maar het proces is wel degelijk te versnellen door de optimale omstandigheden te creëren. Maar onthoudt dat geduld ook in dit geval een schone zaak is. Als het té snel gaat, loop je immers risico dat het verkeerd opdroogt. Zonde van je tijd, geld én van je muur!
Fotocredits:
- Header: JodiJacobson
