Ga naar de inhoud
RTL Wonen

De meest gemaakte fouten bij het bakken van cakes en taarten

Als je een taart of cake bakt kan er nogal wat mis gaan. Er kan een scheur in de bovenkant komen, de cake kan te nat of juist veel te droog zijn of het (mis)baksel zakt helemaal in of komt niet meer uit de vorm. Het maken van de perfecte taart of cake is dan ook niet altijd even makkelijk. Waar het mis gaat? Grote kans dat dat te maken heeft met een van de volgende fouten...

1. Laten schiften (met te koude boter of eieren)

De ingrediënten voor het bakken van je spektakelstuk zijn natuurlijk het belangrijkst. Dit zijn dé bouwstenen voor het maken van je taart of cake, maar kunnen ook allesbepalend zijn voor de mislukking ervan. Een veelgemaakte fout is het laten schiften van je beslag. Dit komt doordat de boter niet goed zacht is of als de eieren koud zijn. Denk dus even goed na voor je begint of je wel je ingrediënten aan kamertemperatuur hebt laten komen, en dan met name de boter en de eieren.

2. Ingrediënten niet nauwkeurig afwegen

Zorg er bij het bakken van cakes en taarten ook altijd voor dat je de ingrediënten goed afweegt en doe dit nooit alleen 'op gevoel'. Bakken is nou eenmaal precisiewerk. 

De fout wordt vaak gemaakt in het toevoegen van te veel eieren, melk of boter met als resultaat een vochtige cake. Dit wil je absoluut niet! Een tweede fout die gemaakt kan worden is te veel bakpoeder in je beslag doen. Hiervan wordt je cake of taart té stevig. Daarnaast kun je té veel zelfrijzend bakmeel toevoegen. Je zult denken, daar wordt mijn cake lekker luchtig van, maar een te luchtige cake zakt juist in.

3. Stukjes fruit of chocola zomaar aan het beslag toevoegen 

Wil jij een lekkere cake of taart bakken met appeltjes, rozijnen of stukjes chocola? Let dan op dat je dit op de juiste manier aanpakt, anders kan alles naar de bodem zakken. Dit kun je voorkomen door de stukjes van tevoren in een bakje te doen met een klein beetje bloem. Meng het even goed door elkaar en voeg daarna de stukjes met het laagje bloem weer toe aan je beslag.   

4. Op de verkeerde manier kloppen 

Ook tijdens het kloppen van je beslag kan er veel misgaan. Te luchtig kloppen zorgt er bijvoorbeeld voor dat je cake of taart inzakt nadat je hem uit de oven haalt. Maar zorg er tegelijkertijd wel voor dat je beslag fluffy is én dat de ingrediënten goed door elkaar zijn gemixt of geroerd. Een andere fout is dat je alle eieren in één keer in je beslag doet. Voeg liever altijd één voor één de eieren toe en wacht telkens tot het ene ei volledig is gemengd met de rest van de ingrediënten.

5. Verkeerde temperatuur of ovenstand (of te lang bakken)

Je cake of taart op de juiste temperatuur én juiste ovenstand bakken is allesbepalend voor het eindresultaat. Een cake of taart kan inzakken, wanneer je de oven te vroeg opent. Dit komt omdat je baksel de warmte nodig heeft om te rijzen en stevig te worden. Als je de oven opent verstoor je dit proces, omdat er dan koude lucht bij komt. Daarnaast is de temperatuur beslissend voor hoe het baksel uit de oven komt. Zit er een grote scheur aan de bovenkant? Dan kun je dit voorkomen door je cake of taart op een lagere temperatuur te bakken en ietsjes langer in de oven te laten staan.

De temperatuur is dus echt bepalend voor de perfecte cake of taart. Een andere veel gemaakte fout is een droge cake of taart als eindresultaat. Dit gebeurt als je hem te lang in de oven bakt of als hij op te hoge temperatuur wordt gebakken – het vocht van de cake verdampt dan in de hete lucht. Hoe je het wel goed kunt aanpakken is door de temperatuur lager te zetten of de cake of taart iets eerder uit de oven te halen.  

Fotocredits

Headerfoto: alvarez

8
Zo voorkom je nog meer problemen!
8 handige lifehacks om je dagelijkse huishoudelijke problemen op te lossen
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: