Pannen zijn er in vele soorten en maten. Maar welke pan is handig voor welk gerecht of ingrediënt? Heb je moeite met het kiezen van de juiste pannen voor je gerechten? Door het gebruiken van de juiste pan voor een bepaald gerecht zul je merken dat het koken je beter af gaat én je maaltijd lekkerder smaakt. De volgende soorten pannen mogen in ieder geval niet ontbreken in jouw keukenkast.
1. Bakken met een koekenpan
Een koekenpan is een universele pan en kenmerkt zich door de lage zijkanten en de platte bodem. Deze pan is onmisbaar in jouw keuken omdat je hier goed mee kunt bakken. Van het bakken van vlees, vis of groenten of zoals de naam al zegt: pannenkoeken. In sommige pannen zit er een anti-aanbaklaag waardoor de pan minder snel aankoekt en makkelijker schoon te maken is. Het risico met deze pannen is wel dat teflonlaag op termijn kan loskomen en er deeltjes in je eten terecht kunnen komen. Niet heel erg fijn, dus let tijdens het koken en schoonmaken goed op dat je deze laag niet beschadigt met scherpe voorwerpen.
Ga in je zoektocht naar de perfecte koekenpan op zoek naar een variant zonder PFAS en BPA. Pannen die zijn gemaakt zonder deze materialen zijn een stuk ‘gezonder’, omdat ze geen schadelijke deeltjes loslaten. Het best kies je voor een stevige pan met een keramische laag. Deze bestaan in een aluminium of roestvrijstalen variant.
2. Roerbakken met een wokpan
Bak je graag op hoge temperaturen? Dan is een goede wokpan een echte musthave voor jouw keuken. De wokpan is een halfronde pan met holle binnenkant. Deze pan is dunner dan een koekenpan en dus erg geschikt voor roerbakgerechten.
Afkomstig uit de Oosterse keuken, maar inmiddels bijna niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. In de wok maak je makkelijk grote gerechten. Door zijn vorm wordt de warmte beter geleid dan in een koekenpan waardoor het bakken van vis, vlees en groenten op hoog vuur mogelijk is.
Door het koken op hoog vuur is het gerecht sneller klaar en daardoor blijven vitaminen en voedingsstoffen beter behouden dan wanneer je de ingrediënten langer door laat bakken.
3. Kookpan voor bereiden in kokend water
Misschien wel de bekendste pan van allemaal is de kookpan. Ze komen in vele soorten en maten en zijn vaak ook verkrijgbaar in een set. Houd je van gekookte gerechten dan mogen deze pannen niet ontbreken. Eitjes, aardappelen, rijst of pasta kun je eenvoudig koken in een kookpan. Kies wel de goede maat en gebruik niet te veel water. Zo blijven voedingsstoffen beter bewaard.
Welke pan je kiest hangt ook af van wat je handig vindt. Sommige pannen hebben glazen deksels zodat je de inhoud in de gaten kunt houden. Andere pannen hebben een handige inkeping om het water af te gieten.
4. Kies een braadpan om gerechten langzaam te garen
Houd je van stoofvlees of een rollade? Dan mag een braadpan zeker niet ontbreken in jouw keuken. Deze pan werkt als een soort oven en zorgt ervoor dat het gerecht langzaam dichtschroeit en gaart. Een braadpan is vaak groot en zwaar en kan daarom goed de warmte vasthouden. Handig, want de gerechten die erin gemaakt worden vragen vaak een lange bereidingstijd.
5. De handzame steelpan of sauspan
Uiteraard is ook een steelpan of sauspan onmisbaar in je pannenlade. Ze zijn lekker handzaam door de steel en het compacte formaat. Daarnaast is de steelpan multifunctioneel aangezien je 'm zowel voor het bereiden van een lekkere saus of het opwarmen van je havermout kunt gebruiken, maar natuurlijk ook voor je perfect gekookte eitje.
6. Grillpower
Ben je gek barbecueën? Dan is ook een grillpan een must. Een grillpan wordt voornamelijk gebruikt om groente, vlees en vis op hoge temperaturen dicht te schroeien. Je herkent de pan aan de (meestal) vierkante vorm en de ribbels op de bodem. En vooral die ribbels zorgen voor die lekkere grillsmaak.
7. Restjes opwarmen of gerechten smoren in de hapjespan
Een pan die lang niet bij iedereen in de keukenlade ligt, maar zéker een fijne toevoeging is voor de liefhebber: de hapjespan. Eigenlijk is dit een diepe koekenpan, met een lange steel én een deksel. Deze deksel maakt de pan zeer geschikt om gerechten wat langer te laten smoren of sudderen, maar de pan (mét deksel) is ook ideaal om gerechten in warm te houden of om kliekjes mee op te warmen.
Kies de juiste pan voor de warmtebron
Voordat je één van bovenste pannen aanschaft is het altijd een goed idee om te controleren of de pan die je wilt kopen geschikt is voor de warmtebron waar je op kookt. Inductie- en keramische kookplaten vragen namelijk om ander soort pannen dan gasfornuizen.
Weet je niet waar je je zoektocht naar de perfecte pan moet beginnen? Dan kunnen de pannen van Combekk een goed startpunt zijn. Dit merk maakt mooie en kwalitatieve pannen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal en vrij zijn van schadelijke onderdelen. De natuurlijke coating is daarnaast ook nog eens supermakkelijk schoon te maken. De pannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en zijn gemaakt van een stevige kwaliteit, zodat ze altijd passen in het interieur van jouw keuken en jarenlang meegaan.