Een pan met een anti-aanbaklaag is extra fijn als je wil voorkomen dat je etenswaren aankoeken. Maar helaas wil die laag op den duur nog wel eens gaan kleven en eraf slijten. Hoe je dit zo veel mogelijk voorkomt én (waar mogelijk) herstelt leggen we je uit.
Beschadigingen voorkomen
1. Was je pannen altijd met de hand
Wil je jouw pan schoonmaken? Dan is het beter om dit met de hand te doen. De vaatwastabletten zijn vaak te heftig voor de anti-aanbaklaag. Om de coating zo lang mogelijk mee te laten gaan kun je dus beter je pannen gewoon met de hand en wat afwasmiddel afwassen op een lauwwarme tot hete temperatuur. Op deze manier voorkom je dat de antiaanbaklaag snel slijt.
2. Geen scherp keukengerei in de pan gebruiken
Er kunnen beschadigingen in de pan ontstaan als je scherp keukengerei erin gebruikt, zoals je bestek of een scherpe spatel. Een anti-aanbaklaag die beschadigd is kan schadelijke deeltjes loslaten, wat niet goed voor je gezondheid is. Bovendien is de kans met een beschadigde pan groter dat je eten aanbrandt. Kijk dus goed uit voor scherpe voorwerpen in de pan.
Daarnaast kunnen de pannen elkaar ook beschadigen in de keukenla. Om dit te voorkomen kun je tussen elke pan een keukenpapiertje of doekje leggen.
3. Door een te hoge temperatuur kan de laag beschadigen
Een pan met een anti-aanbaklaag kun je veilig gebruiken, maar dan wel op laag tot middelhoog vuur. Deze pannen zijn niet bedoeld om op hoge temperaturen te verhitten. Bij een temperatuur hoger dan 350 graden kunnen er deeltjes en van de laag vrijkomen die irritaties en gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Ook kunnen er in het ergste geval giftige dampen vrijkomen. Pas dus extra goed op met hoge temperaturen bij de pan en gebruik hem dus alleen op laag tot middelhoog vuur.
4. Reinig je pan
Om ervoor te zorgen dat de anti-aanbaklaag in goede staat blijft en niet gaat plakken kun je hem af en toe eens grondig reinigen. Dit doe je door water, baking soda en azijn toe te voegen aan de pan en dit vervolgens op middelhoog vuur aan de kook te brengen. Daarna giet je het mengsel in de gootsteen en was je de pan met de hand op de gebruikelijk manier af met een milde afwasmiddel. Droog de pan af en je pan is goed gereinigd!
Anti-aanbaklaag herstellen
Nu weet je hoe je beschadiging van de anti-aanbaklaag kunt voorkomen, waardoor je pan langer meegaat. Maar als de pan eenmaal beschadigd is, kun je dat in veel gevallen gelukkig ook nog herstellen met een handig trucje. Gooi hiervoor heel wat keukenzout in een schone pan, zodat de hele laag bedekt is. Warm het zout vervolgens op, totdat het een lichtbruine kleur krijgt. Giet het zout daarna weg in de gootsteen. Haal het overige zout met een keukenpapiertje uit de pan en poets de pan vervolgens helemaal schoon. Je zal zien dat de anti-aanbaklaag weer volledig is hersteld!
