Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Microvezeldoekjes gebruiken en schoonmaken: de do’s and don'ts

Microvezeldoekjes zijn in veel huishoudens onmisbaar geworden. Toch hebben deze toverdoekjes een behoorlijke handleiding als het aankomt op hoe je ze moet gebruiken, of sterker nog: hoe je ze niet moet gebruiken! Daarom zetten wij de belangrijkste do's en don'ts voor je op een rij, zodat de doekjes én de materialen die je ermee schoonmaakt zo lang mogelijk mee gaan.

Verschillende soorten

Allereerst is het handig om te weten dat er verschillende soorten microvezeldoekjes bestaan. Hoe goed het werkt, hangt dus erg af van of je met het juiste microvezeldoekje te werk gaat én of je het op de juiste manier gebruikt. Elk doekje heeft zijn eigen eigenschappen en kan voor verschillende klussen worden gebruikt. Zo heb je de multifunctionele doekjes die perfect geschikt zijn voor dagelijks gebruik zoals dweilen, afstoffen, ramen zemen en vocht opruimen. Daarnaast bestaan er nog microvezel glasdoeken, die speciaal zijn ontworpen voor alle soorten glazen oppervlakten. Tot slot zijn er ook nog de wonderdoekjes, die te gebruiken zijn voor alle gladde oppervlakten. 

Niet geschikt voor elk oppervlak

Microvezeldoekjes zijn lang niet altijd voor elk oppervlak geschikt, aangezien je er sommige materialen zelfs mee kan beschadigen, mits je niet het juiste doekje gebruikt! Denk hierbij aan glanzende meubels zoals een dressoir of keukenkastjes. Deze kunnen namelijk hun glanzende laag verliezen.

Bij houten meubels is het ongeveer hetzelfde verhaal. Die kunnen hun beschermlaag verliezen waardoor er permanente vlekken kunnen ontstaan. Tot slot is het ook niet verstandig om glazen of spiegels schoon te maken met microvezeldoekjes, omdat ze krasjes kunnen veroorzaken op het glas. 

Verzorg microvezeldoekjes met liefde

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het microvezeldoekje zelf heeft ook best wat aandacht nodig. Tenminste, als je wil dat het goed blijft werken. Een vuil microvezeldoekje kan niet alleen het oppervlak beschadigen, het maakt alles ook veel minder goed schoon! Spoel dus, als je bezig bent met schoonmaken, het doekje regelmatig af met lauwwarm water zodat het vuil zich niet opstapelt.

Geen wasmachine of droger

Je kunt microvezeldoekjes beter niet bij de rest van je vuile was, in de wasmachine gooien. Hier kunnen de doekjes namelijk niet goed tegen. Ook wassen op hoge temperaturen wordt afgeraden, want hierdoor kunnen de vezels smelten waardoor het doekje minder goed de oppervlaktes schoon kan maken.

Daarnaast is een microvezeldoekje óók niet opgewassen tegen de droger. Ook dit apparaat beschadigt de vezels op de lange termijn. Bovendien is de droger ook helemaal niet nodig, want de doekjes zijn al in een mum van tijd droog als je het even op de verwarming of een wasrek uithangt.

Geen fan van schoonmaakmiddelen

Een microvezeldoek neemt vuil en bacteriën op en houdt die vast, maar door schoonmaakmiddelen te gebruiken neemt de effectiviteit van deze functie af. Wasverzachter en bleekmiddel zijn al helemaal funest voor jouw geliefde doekje, maar te veel zeep is ook geen goed plan. Dit kan namelijk óók de vezels aantasten waardoor het minder effectief wordt bij de volgende schoonmaakbeurt.

Hoe je 'm dan wél schoon moet maken? Gewoon in een sopje van warm water met een klein beetje groene zeep. Laat het doekje een poos in het warme water weken en kneed het daarna goed uit, dat doet de truc echt wel!

Fotocredits

4
Lees hier meer over de dont's van schoonmaken met azijn!
4 dingen die je nooit mag schoonmaken met azijn
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: