Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Eet je hond gras? Hier kan het aan liggen (en hier moet je op letten)

Zie je je hond wel eens gras eten? Logisch dat je daar even van staat te kijken of misschien wel schrikt. Zou hij iets mankeren of is het schadelijk? Het duidt er in ieder geval op dat je viervoeter een braakreflex opwekt, maar of dat kwaad kan verschilt per geval. Je hoeft je dus niet altijd zorgen te maken, maar het is wel goed om te weten waarom je hond dit doet.

Braakreflex

Door gras te eten wekt de hond een braakreflex op, maar het eten van gras is op zichzelf niet schadelijk. Helaas kan het wel vervelende dingen met zich meebrengen. Zo kunnen lange grassprieten voor problemen zorgen bij de ontlasting, bijvoorbeeld doordat er een verstopping ontstaat. Oók kunnen er in parasieten in het gras zitten die de hond binnenkrijgt zodra hij of zij van het gras eet.

Let op de frequentie

Als jouw hond eenmalig gras eet, kan dat een signaal zijn van dat jouw hond misselijk is of buikpijn heeft. Als het bij één keer blijft, hoeft dit niets ergs te betekenen. Meestal moet het dier erna braken en dan zullen de klachten verholpen zijn. Maar het is natuurlijk wel verstandig om jouw hond, zijn of haar maagactiviteit én de neiging om van het gras te snoepen goed in de gaten te houden.

Chronische maag-of darmprobleem

Als een hond regelmatig gras eet en vervolgens moet braken, kan dit wijzen op een chronisch probleem aan zijn maag of darmen. Herken je ook andere signalen zoals borrelende darmen, diarree, boeren, slikken of winderigheid? Dan kan dit erop wijzen dat jouw hond niet helemaal in orde is. In dat geval is het slim om naar de dierenarts te gaan, zodat hij of zij kan achterhalen of er iets mis is. Vaak gebeurt dit aan de hand van een bloedonderzoek of endoscopie.

Niet áltijd zorgelijk

Veel mensen zeggen dat het altijd iets slechts betekent als honden gras eten: ze zouden een voedingstekort hebben of ziek zijn en willen overgeven. Een onderzoek uit 2008 toonde echter aan dat dit een fabeltje is. Uit het onderzoek bleek namelijk dat nog géén 10% van de honden die gras at, last had van maag-of darmziektes. Nog geen kwart van de honden die gras at, moest daadwerkelijk overgeven. Dat honden wel eens gras eten, is dus best normaal en het hoeft geen rede te zijn tot paniek. Het kan zelfs een eigenaardigheid zijn, die ze hebben geërfd van hun wilde, ongetemde voorouders.

Speelsheid of ondeugd

Jonge honden eten vaak gras uit speelsheid en bij volwassen honden zou het zelfs een teken van ondeugd of verveling kunnen zijn! Als je wil testen of dit bij jouw hond het geval is, kun je proberen hem met een speeltje af te leiden tijdens het wandelen óf je voegt zelf groenten toe aan zijn maaltijd.

Houd wel in je achterhoofd dat, al is het eten van gras op zichzelf onschuldig, het wel voor vervelende complicaties kan zorgen waar jouw huisdier zelf niet bij stilstaat!

Fotocredits:

Als
Lees dit artikel als je nog meer te weten wil komen over jouw viervoeter
Als je hond deze 5 dingen doet vindt hij het fijn om bij je te zijn
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: