Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo haal je deze zomer meer plezier uit je dakterras

Is jouw woning gezegend met een dakterras? Lucky you! Een dakterras kan een heerlijke buitenplek zijn waar je tijdens de mooie dagen vaak het grootste gedeelte van de dag van de zon kunt genieten. Maar om optimaal gebruik te maken van een dakterras is de juiste indeling en aankleding vereist. Hoe je dat doet? We geven tips:

Tip 1: Kies voor een compacte barbecue

Barbecueën met mooi weer blijft favoriet. Niet alleen in de tuin, maar ook op je dakterras kan dit prima. Kies in dat geval wel voor een compacte barbecue. Deze kun je makkelijk opbergen of binnenzetten na gebruik en hij neemt niet veel ruimte in beslag. Daarnaast is deze ook veel lichter in gewicht en dus dakterrasvriendelijk!

Tip 2: Creëer meerdere zithoekjes

Op een groot dakterras kun je natuurlijk makkelijk meerdere zithoekjes maken, maar ook op een kleiner dakterras is veel mogelijk. Creëer een eethoek(je), een lounge- of zitplek en indien mogelijk een kleine pergola zodat je ook schaduw creëert. Door meerdere hoekjes te maken laat je je terras er ruimtelijker en knusser uitzien. Ook kun je meer mensen kwijt als je meerdere zitplekken hebt. 

Tip 3: Schaduwdoek 

Aangezien een dakterras veel zon, maar vaak ook veel wind vangt zal het niet altijd meevallen een parasol te plaatsen zonder dat deze omwaait. Een ideale oplossing voor een dakterras is daarom een schaduwdoek. Oogt niet alleen erg gezellig, maar het is ook nog eens erg praktisch. 

Tip 4: Houd de wind tegen 

Ervaar je te veel wind bovenop je dakterras? Dan kan het slim zijn om wind- en balkonschermen te plaatsen om de wind grotendeels tegen te houden. Maar let op, een klein briesje op je dakterras is wel zo fijn, anders brand je al gauw weg! 

Tip 5: Kussenopberger én bankje

De loungekussens moeten ook weer ergens in worden opgeborgen wanneer het bijvoorbeeld gaat regenen. Kies daarom bijvoorbeeld voor een stevige opbergkist – eventueel zelfgemaakt – die je tegelijkertijd ook als zitbankje kunt gebruiken. Multifunctioneel en ruimtebesparend. 

Tip 6: Lekker veel groen

Je dakterras is de zonnigste plek van jouw woning, omdat hier bijna tot geen schaduw schijnt. Dé perfecte plek dus om mooie zonaanbiddende planten neer te zetten. Daarnaast kun je ook goed je eigen moestuin beginnen op je dakterras, omdat je gewassen lekker goed groeien in de zon.

Tip 6: Zorg voor een wateraansluiting

Als je veel planten op je dakterras hebt staan en misschien wel een moestuin, dan is het wel zo handig om boven een wateraansluiting te hebben – zodat je niet telkens beneden je gieter moet vullen! Met een wateraansluiting kun je elk moment van de dag gemakkelijk je plantjes water geven. Om het nog fijner te maken, kun je er ook een tuinslang aankoppelen.

Daarnaast is het voor jezelf natuurlijk ook extra fijn om tijdens de warmere dagen makkelijk water te kunnen pakken. 

Tip 8: Buitenkast voor je servies en kussens

Eenmaal gesetteld op het dakterras wil je liever niet telkens naar beneden lopen om extra glazen of borden te pakken. Zet een kast neer die geschikt is om buiten te zetten, waarin je al jouw buitenservies in op kan bergen. Zo kun je er makkelijk en snel bij. Je kunt er ook voor kiezen om je loungekussens hierin op te bergen.

Tip 9: Licht en elektriciteit

Hoe fijn is het om te genieten van je dakterras tot de zon ondergaat? In dat geval is het natuurlijk wel zo gezellig als je lampjes ophangt. Lampjes met batterijen gaan vaak snel leeg. Daarnaast zijn niet alle lampenslingers water- en hittebestendig. De batterijen kunnen door de hitte of door aanraking met water uit elkaar klappen of lekken. Het fijnste is dus als je een veilige elektriciteitsaansluiting op je dakterras hebt, zodat je zorgeloos van lampjes kunt genieten. Uiteraard kun je ook kiezen voor lampen op zonne-energie. Kies voor kwalitatieve lampen, zodat je er lang plezier van hebt en de lampen ook écht goed licht geven. 

Een elektriciteitsaansluiting is natuurlijk ook erg fijn zodat je je apparatuur kunt aansluiten, zoals je laptop, je telefoon of een draagbare geluidsinstallatie. 

Fotocredits

Eindelijk
Inspiratie voor je dakterras!
Eindelijk een chic dakterras in mediterrane sferen voor Cliff en Caroline
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: