Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Door hier voortaan op te letten, verspil je minder voedsel

Nederlanders gooien ieder jaar ongeveer 34 kilo aan voedsel per persoon weg en dat kost je ongeveer 120 euro per jaar, volgens berekeningen van Milieu Centraal. Uiteraard is het logisch dat je niet altijd alles op kan eten en dat je je wel eens vergist in de hoeveelheid. Maar lang niet iedereen staat erbij stil dat als de THT-datum van een product is verstreken, het product nog best een poos veilig te eten is. Hoe dat precies zit, leggen we je uit.

THT of TGT?

Er bestaat een groot verschil tussen de ten minste houdbaar tot (THT) en te gebruiken tot (TGT) datums? De THT-datum staat op producten die niet zo snel bederven, zoals melk, snoep en koffie. De TGT-datum staat daarentegen op producten die zeer bederfelijk zijn, zoals bepaalde vlees- en visproducten. 

Ten minste houdbaar tot:

De THT-datum houdt in dat producten gegarandeerd nog goed zullen smaken tot aan de aangegeven datum. De fabrikant kan na het verlopen van deze datum geen smaakvol product van goede kwaliteit meer garanderen. Na het verlopen van de datum kan de smaak, geur of kleur van het product dus achteruitgaan, maar dat wil niet zeggen dat je het product na deze datum moet weggooien! Vaak kun je het namelijk wel nog, zonder enig risico, eten.

Kijk, ruik en proef

Om erachter te komen of een product na de THT-datum nog eetbaar is, kun je gebruikmaken van de 'kijk, ruik en proef methode'. Begin met kijken. Zie je klontjes, schimmel of rotte plekken? Dan is het natuurlijk niet meer verstandig om te eten. Ziet het product er nog goed uit? Dan kun je aan het product ruiken. Ruikt alles nog zoals het hoort? Dan proef je een klein beetje van het product. Als de smaak ook nog goed is, kun je het zeker nog eten!

TGT-datum

De TGT-datum staat op voedingsproducten die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis en voorgesneden groenten. De aangegeven datum geeft de laatste dag aan waarop het nog veilig is om het product te eten. Na deze datum kunnen ziektewekkers groeien. Dit kan je niet altijd zien, ruiken of proeven en dat maakt het onveilig om deze producten nog na de aangegeven datum te eten.

Bewaarinstructies

Producten met een TGT-datum hebben verplicht bewaarinstructies op de verpakking staan. Op de verpakking staat ook aangegeven hoe lang een product na het openen van de verpakking nog houdbaar is. Let hier dus goed op en volg de instructies na.

Tip: Door producten vóór de THT-datum in te vriezen, kun je de verloopdatum verlengen.

Producten zonder THT en TGT

Tot slot bestaan er nog bepaalde producten waarop je geen enkele datum ziet staan. Denk hierbij aan suiker, azijn, zout, verse groenten, aardappels en vers brood. Als er geen datum op een voedselproduct staat, betekent dit dat je zelf de kwaliteit van het product kan controleren door de kijk, ruik en proefmethode te gebruiken.

Deze
Wil je meer lezen over hoe je voedselverspilling tegen kan gaan? Lees dan dit artikel eens!
Deze producten kun je zelfs een jaar na de houdbaarheidsdatum nog eten

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: