Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo kweek jij thuis de hele zomer lang heerlijke aardbeien!

Nog even en de supermarkt ligt weer vol met aardbeien, maar hoe fijn is het als je deze zomer gewoon zelf de aardbeien uit je eigen tuin of balkon kunt plukken? Je hebt er niet veel voor nodig, terwijl je er bijna heel de zomer van kunt genieten. Wel moet je op tijd beginnen met de voorbereidingen. Hoe je dat aanpakt lees je hier:

Het groeiseizoen van aardbeien ligt tussen maart en augustus, waarin de aardbei het beste groeit in april! Nu is dus de beste tijd om jouw eigen rode smaakbommetjes te kweken. Je kunt ervoor kiezen om zaadjes te planten, maar hiervoor moet je al vroeg in het voorjaar (rond eind februari) beginnen.

Daarom is het in dit geval makkelijker om te werken met kleine stekjes, die je gewoon bij het tuincentrum kunt kopen. De belangrijkste start hebben ze al gemaakt en bij jou kunnen ze verder uitgroeien tot volle aardbeienplant. Zo ga je aan de slag!

1. Dit heb je nodig

  • Pot of bak met grote inhoud
  • Gieter of plantenspuit
  • Biologische potgrond
  • Aardbeienplantjes
  • Plantenvoeding

Kies voor de doordragende aardbeienrassen, zodat je in het voorjaar kunt beginnen met kweken, zoals de Ostara, Selva, Rapella, Portola en Evita.

2. De stekjes planten

Aardbeien groeien goed in een pot of bak. Als eerst vul je de pot of bak met lichtzure potgrond. Zorg ervoor dat je 40 tot 50 centimeter ruimte overhoudt tussen elk plantje. Plant de stekjes aan de randen van de bak of pot, zodat de aardbeien hier straks overheen gaan hangen en niet in de aarde terechtkomen.

In een pot of bak met een inhoud van 10 of 12 liter kun je ongeveer 3 aardbeienplanten laten groeien.

Let op: Aardbeien houden niet van natte wortels, dus zorg dat het water goed uit de bak of pot kan lopen. Zet de pot of bak op een zonnige plek neer.

Tip: Leg wat stro als bodembedekker in de bak, zodat het vocht niet snel kan verdampen, maar ook zodat het onkruid wordt tegengehouden en de vruchten niet zullen schimmelen.

Binnen een paar maanden heb jij je eigen rode vruchten gekweekt!

3. Zo verzorg je jouw aardbeiplant

Een heel fijn voordeel van het kweken van aardbeien is dat je de plant makkelijk kunt verzorgen. Het enige wat de plant nodig heeft is water en zon. In de lente bloeien er mooie witte bloemen aan de planten, wat een goed tegen is. Want hierna komen de aardbeien! Mits de bijen en vlinders hun werk doen natuurlijk. 

Tip: Geef je plantjes wat extra aandacht door in de maanden juli tot en met augustus een beetje biologische plantenvoeding bij te mesten.

4. Aardbeien oogsten

Hebben de aardbeien een felrode kleur gekregen? Dan kun je beginnen met plukken, oftewel oogsten! Dit doe je op een warm moment van de dag voor extra veel smaak én pluk ze boven het kroontje om de vruchten langer vers te houden en ziekten te voorkomen.

Fotocredits

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: