Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Een wegwerpflesje hergebruiken of toch beter een hervulbare fles?

Je gebruikt vast wel eens een plastic flesje uit de supermarkt meerdere keren en het is algemeen bekend dat dit misschien niet altijd de meest hygiënische optie is. Kun je dan toch beter kiezen voor een hervulbare fles of is dit net zo ongezond? Wij zochten het voor je uit!

Het gebruik van een plastic flesje

Plastic is een geproduceerd product uit een fabriek en daar zitten dus vele stoffen in verwerkt. Er bestaat een kans dat die chemische stoffen in het water of drankje terechtkomen. Maar geen zorgen, dit zijn maar kleine hoeveelheden en dus niet schadelijk.

Heb jij een frisdrankflesje gekocht, dan zullen hier meerdere chemische stoffen in zitten, omdat het koolzuur ervoor zorgt dat er meer stoffen van het plastic in het flesje terechtkomen. Hetzelfde geldt voor zure sappen. Ook alcohol kun je beter niet in een plastic flesje overgieten; de stofjes in alcohol kunnen namelijk ook zorgen voor meer chemische stoffen in je flesje.

Dus let op: je kunt een plastic flesje beter alleen hergebruiken voor water!

Het hergebruiken van een plastic flesje kan dus niet zoveel kwaad. Maar zorg er in ieder geval voor dat je het water elke dag ververst. Lees in onderstaand artikel hoe lang je water in een flesje kunt bewaren:

Zo
Zo lang kun je dus water in een flesje bewaren
Zo lang kun je dus water in een flesje bewaren

Tip: op warme dagen kun je het flesje beter niet in de zon of in een warme auto laten liggen. Bacteriën groeien immers sneller door de hitte. Door het flesje buiten de zon te houden voorkom je dat er niet nog meer schadelijke stoffen in het flesje terecht komen.

Hervulbare fles: duurzamer maar niet gezonder

Een stevige – RVS, glazen of hardplastic – hervulbare fles gebruiken is natuurlijk milieubewuster dan steeds weer een nieuw plastic wegwerpflesje te kopen. Maar het is niet zo dat een navulbare fles meteen veel gezonder is dan een flesje uit de supermarkt, tenzij je hem goed schoonmaakt. Ook in je waterfles hopen zich een heleboel bacteriën op naarmate het gebruik toeneemt. Regelmatig even uitkoken en goed afwassen is dus zeker aan te raden! 

Gewoon in de vaatwasser 

Of je nu een plastic flesje of een hervulbare waterfles gebruikt: zorg er altijd voor dat je hem regelmatig afwast om hem hygiënisch te houden! Dit doe je door hem simpelweg met de hand af te wassen (met wat afwasmiddel) óf in de vaatwasser te stoppen. Ja, ook je plastic wegwerpflesje kan in de vaatwasser! 

Let op: Alleen je flesje omspoelen met koud water maakt het niet voldoende schoon!

Fotocredits

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: