Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Buitenplanten binnen houden? Dit moet je weten!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de omstandigheden zijn binnen niet ideaal voor buitenplanten. Toch wil dat niet zeggen dat het onmogelijk is om je woonkamer op te fleuren met mooie tuinplanten. Met wat groene vingers én een beetje geluk kun je aan de hand van deze tips alsnog succes ervaren!

Het onderscheid

Tuincentra hebben niet voor niets een onderscheid gemaakt in binnen- en buitenplanten. In huis is het vaak te warm én de lucht is te droog, waardoor ze minder goed groeien. Daar komt bij dat ze minder zonlicht krijgen vanwege het dak boven hun hoofd en dat helpt natuurlijk ook niet mee! Toch kun je met bepaalde trucjes buitenplanten ook binnen in leven houden.

Kies de juiste pot

Een pot met drainagegaten aan de onderkant is een echte musthave als je de poging wil wagen. Normaliter zitten buitenplanten in een diepe grond, wat betekent dat het water altijd de grond in kan zakken. Buitenplanten zijn dus geen beperkingen van een bloempot gewend. Als je jouw buitenplant in een pot doet zonder gaten kan het water niet weglopen waardoor de wortels sneller zullen rotten.

Zoek een zonnig plekje

Net als die diepe grond zijn buitenplanten ook gewend aan veel zonlicht. Heb je een serre met veel ramen? Dan is dit de ideale plek om jouw buitenplanten ook binnenshuis gelukkig te maken. Een vensterbank werkt natuurlijk ook. Vergeet ook niet dat buitenplanten naar de zon toe groeien, dus je moet ze regelmatig even een halve slag te draaien, anders groeien ze scheef. 

Tip: Heb je weinig zonlicht in huis? Door op een strategische manier spiegels op te hangen, kun je meer daglicht in de ruimte reflecteren! Of schaf een plantenlamp aan om op een kunstmatige manier zonlicht te creëren.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid ligt buiten meestal hoger dan binnen. Zeker in de wintermaanden, als de verwarming aanstaat, kan de lucht best droog worden. Gelukkig is dit te behelpen door je buitenbloeiers regelmatig nat te spuiten met een plantenspuit. Je kan de luchtvochtigheid in huis ook opkrikken door een luchtbevochtiger aan te schaffen óf door simpelweg een paar bakjes met water neer te zetten.

Waak over je planten

Hoe langer je planten binnen staan, hoe groter de kans wordt dat ze ziek worden. Door de hogere temperatuur zijn je buitenplanten een stuk gevoeliger voor plagen en ziektes. Onthoud dus dat, als je buitenplanten binnenhoudt, de planten niet in ideale omstandigheden leven. Hou ze dus goed in de gaten en wees er op tijd bij als ze achteruitgaan.

Fotocredits:

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: