Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit zijn de 4 meest gemaakte fouten bij het geven van plantenvoeding

Met name kamerplanten hebben voldoende extra zorg nodig wat betreft de voeding die ze binnen krijgen. Omdat ze in een pot zitten hebben ze al vrij snel alle waardevolle voedingsstoffen uit de grond gehaald, waardoor het geven van plantenvoeding essentieel is. Toch wordt die plantenvoeding nog wel eens verkeerd toegepast, waardoor het een averechts effect kan hebben. We zetten de fouten en valkuilen op een rij:

Fout 1: Plantenvoeding in de rustperiode geven

Een plant heeft alleen in de groeiperiode – van maart tot oktober – voeding nodig. In de koude wintermaanden gaan je planten in ruststand. Wanneer je plant in rustmodus is heeft 'ie niet alleen minder water nodig, maar ook géén plantenvoeding. Als je jouw plant in de rustperiode toch wel plantenvoeding geeft, komen er te veel mineralen in de grond terecht wat de wortels van je plant kan beschadigen. 

Fout 2: Nieuwe planten meteen plantenvoeding geven

Heb jij net een nieuwe plant aangeschaft? Dan wil je hem misschien wel extra verwennen met een beetje voeding, maar helaas doe je jouw plant hier geen plezier mee. De potgrond zit dan namelijk nog vol met voedingstoffen. Nieuwe planten hebben daarom de eerste drie maanden helemaal geen plantenvoeding nodig. Dit geldt ook voor planten die je net hebt verpot en aan hebt gevuld met nieuwe aarde. Ook daar zitten namelijk essentiële voedingsstoffen in. 

Fout 3: Voeding geven als het niet nodig is

Veel mensen zijn geneigd om de plant voeding geven bij elk teken van achteruitgang. Zoals gele en bruine blaadjes óf bij schimmels en ziekten. Vaak is er echter een andere oorzaak voor de zwakkere gezondheid van jouw plant. Als jouw plant ziek is, zal voeding het waarschijnlijk niet verhelpen. Heeft jouw plant last van een plaag? Dan kan het geven van voeding zelfs een averechts effect hebben en het probleem erger maken. Los dus eerst de plaag op en geef daarna pas plantenvoeding. 

Fout 4: Te vaak en te veel voeding geven 

Vloeibare plantenvoeding is vaak sterk geconcentreerd en moet je daarom ook altijd verdunnen met water. Kijk dus van tevoren naar de verpakking van jouw plantenvoeding en hou de aanbevolen dosering altijd aan. Te veel voeding of onverdunde voeding kan de wortels beschadigen en zelfs funest zijn voor de plant. Het is dus altijd beter om wat minder voeding te geven dan te veel voeding. Ook als je het eens bent vergeten om voeding te geven, kan je het beter een keer overslaan dan dat je de achterstand probeert in te halen met een dubbele dosis. 

Fotocredits

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: