Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo bespaar je makkelijk energie tijdens het koken

Of je nu wat milieubewuster wil leven of vooral geld wil besparen, het is hoe dan ook verstandig om bewust om te gaan met je energieverbruik en waar mogelijk te besparen. Misschien douche je al korter en staat de thermostaat al een tikkie lager dan voorheen, maar bespaar je ook al tijdens het koken? Of je nou op gas kookt of elektrisch, met deze tips kun jij voortaan best wat energie besparen tijdens het koken!

Oven voorverwarmen hoeft niet altijd

Bijna alle recepten die in de oven worden bereid beginnen met de stap 'verwarm de oven voor'. Maar het voorverwarmen van de oven is – in de meeste gevallen – doodzonde. Een moderne oven is meestal al binnen tien tot vijftien minuten voorverwarmd. Bij veel gerechten maakt het dus echt geen verschil meer uit of je het nu in een voorverwarmde oven zet of in een oven die nog op temperatuur moet komen. 

Bij sommige gerechten is het echter wel van belang om de oven eerst op temperatuur te brengen. De vuistregel hiervoor is: gerechten die met warmte rijzen moeten wél in een voorverwarmde oven. Denk aan taarten, soufflés en pizza’s. Andere gerechten kun je het beste direct in de oven doen. Je gerecht kan er dan wel iets langer over doen, maar je bespaart echt veel energie als je de oven niet onnodig voorverwarmt! 

Extra snel kliekjes opwarmen

Zeker als je kliekjes wil opwarmen is het verstandig om je gerecht van tevoren uit de koelkast te halen, zodat het al op kamertemperatuur komt. Je oven hoeft dan al iets minder hard te werken om het gerecht te verwarmen.

Kies voor juiste stand 

Bovendien is het verstandig om voor de juiste ovenstand te kiezen. Zo is de heteluchtstand een stuk zuiniger dan de elektrische stand. Een heteluchtoven behaalt op een lagere temperatuur hetzelfde bakresultaat én hij is sneller warm. Nog een tip: zet je oven ongeveer een paar minuten voor je gerecht klaar is al uit. De restwarmte doet het overige werk.

Even iets in de magnetron?

Omdat de magnetron zo snel en efficiënt te werk gaat, is het een erg energiezuinige optie. Als je iets wil opwarmen helpt het om je gerecht in kleine, platte porties over het bord te verspreiden. Roer het gerecht regelmatig om de hitte goed te verdelen. Wil je iets uit de diepvries ontdooien? Doe dit dan in een lage stand.

Wat
Lees ook:
Wat mag nou wel en niet in de magnetron? Zo zit het! 

Water aan de kook brengen

Helaas is er geen eenduidig antwoord op de vraag hoe je water het beste aan de kook kan brengen. Volgens Milieu Centraal maakt het niet uit hoe je het aan de kook brengt. Het is vooral de truc om nóóit meer water te koken dan nodig is. Bovendien is het belangrijk om de deksel op de pan te doen, zodat de warmte niet kan ontsnappen.

De juiste pan op de juiste plaat

Kies altijd de kleinst mogelijke pan uit en zet deze op een pitje van het juiste formaat. Niet te groot, niet te klein. De pan heeft dan minder energie nodig om warm te worden én je gerecht is sneller klaar. Als je een te kleine pan gebruikt, loopt veel warmte weg. Als je een te grote pan gebruikt, verbruik je meer energie dan nodig is. In beide gevallen zonde dus.

Zet ook zo vaak mogelijk de deksel op de pan om warmte vast te houden. Kook een gerecht ook echt niet langer dan nodig is, niet alleen om energie te besparen maar ook om zoveel mogelijk vitamines en mineralen te behouden!

Snelkookpan is je beste vriend

Een snelkookpan is altijd handig om in huis te hebben. Je bent veel sneller klaar en je bespaart veel energie. Maar dat is nog niet het enige voordeel. Door de afgesloten pan bewaar je veel van de vitamines en mineralen die je normaal gesproken kwijt zou raken. Het kan wel even duren voordat je weet hoe je met deze pan om moet gaan maar dat is zeker de moeite waard!

Fotocredits:

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: