Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Linnen versus katoen: de voor- en nadelen op een rij

Linnen en katoen zijn een van de meest gebruikte textielstoffen, niet alleen voor kleding, maar ook voor beddengoed en keukentextiel. Maar wat is eigenlijk van betere kwaliteit? En welk van de twee is het duurzaamst? In dit artikel zetten we de feiten, voordelen en nadelen voor je op een rij.

Katoen

Katoen is verreweg de meest populaire textielsoort. Het is afkomstig van de katoenplant en wordt vooral verbouwd in China en India. Veel kleding wordt van dit materiaal gemaakt maar ook keukentextiel en beddengoed wordt vaak gemaakt van de katoenplant. 

Duurzaamheid:

Op het gebied van duurzaamheid brengt katoen enkele nadelen met zich mee. Ten eerste is er voor de productie van deze textielsoort veel water nodig. Voor één kilo katoen is ongeveer 10.000 liter aan drinkwater nodig. Daarbij is de plant gevoelig voor ziekten. Hiervoor moeten producenten chemische bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden inzetten, wat schadelijk is voor het milieu.

Kwaliteit:

De kwaliteit van katoen is net iets gladder én zachter dan dat van linnen. Het is een hele comfortabele stof dat natuurlijk aanvoelt. De stof is makkelijk te reinigen én het absorbeert net wat meer water dan linnen, waardoor het een extra fijn textiel is om bijvoorbeeld je vaat mee af te drogen. Katoen kan ongeveer 25% van het eigen gewicht aan water absorberen, terwijl linnen ongeveer 20% kan absorberen zonder dat het echt nat aanvoelt. Een nadeel aan katoen is dat het wel erg kan pluizen. Vooral als je een katoenen vaatdoek hebt voor het afdrogen, kan dat best vervelend zijn.

Linnen

Linnen wordt gemaakt van de vlasplant, die voornamelijk aan de kustgebieden van Frankrijk, Nederland en België groeit. De productie van linnen vindt veel in Europa plaats, maar verreweg het meest in China. 

Duurzaamheid:

Linnen is één van de meest duurzame textielmaterialen. Het plantje heeft, in tegenstelling tot katoen, veel minder pesticiden nodig én er is maar weinig water nodig om het te produceren. Het materiaal is daarom minder belastend voor het milieu, maar de productie is wel arbeidsintensiever, waardoor het meestal net iets prijziger is dan katoen. 

Kwaliteit:

Daarbij is linnen vaak na tientallen jaren nog van goede kwaliteit, terwijl katoen na enkele jaren al begint te slijten. Het materiaal is tot wel drie keer zo sterk als dat van katoen, waardoor het niet pluist. Sterker nog: hoe vaker je het wast, hoe zachter het wordt! De kwaliteit van linnen heeft ook nét een betere luchtcirculatie, waardoor het materiaal iets fijner ademt dan katoen. Een nadeel aan linnen is wel dat het erg kan kreuken. Al wordt dit naarmate je het vaker wast wel minder, het kan alsnog best vervelend zijn. 

Dus... welk textiel is nou beter?

Als je kijkt naar de duurzaamheid én kwaliteit van linnen tegenover katoen loopt linnen toch wel aan kop. Het mag dan wel iets hoger in de prijs oplopen, de prijs-kwaliteit verhouding liegt er niet om! Het is minder belastend voor het milieu, de kwaliteit gaat veel langer mee én het is laat ook net iets meer lucht door. Het enige echte nadeel aan linnen is dat het duurder is, nogal snel kan kreuken en dat het net iets minder zacht aanvoelt als katoen. 

Fotocredits:

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: