Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Moe van trends? Met deze tips creëer je een tijdloos interieur

Wil je je interieur vernieuwen of updaten, maar ben je bang dat je er snel weer op uitgekeken raakt? Niet heel gek, want woontrends veranderen continu. Probeer daarom die trends eens achterwege te laten en kies voor een tijdloos interieur dat niet uit de mode kan raken. Met deze stylingtips voorkom je dat je, na een relatief korte periode, weer met een verfroller alle muren af wil gaan en dat je alle oude meubels weer wil vervangen voor nieuwe.

De basistinten

Om voor een tijdloos interieur te gaan, is vooral een neutrale basis belangrijk. Een groene muur in je huis is op dit moment hartstikke populair maar daar ben je weer net zo snel op uitgekeken. Kies dus voor een veilige basis door je muren en grotere meubels zoals bankstellen in neutrale kleuren te houden. Met de kleuren grijs, beige, crème of wit zit je nooit fout. De rustige kleuren passen zelfs in elk interieur én je bent het niet snel zat.

Natuurlijke materialen

Net zoals de neutrale kleuren, zijn natuurlijke materialen altijd een schot in de roos. Ga voor hout of bamboe als je een warme, rustgevende sfeer wil. Materiaal zoals staal of steen creëert juist een veel strakkere uitstraling. Glas is ook een natuurlijk product dat niet snel verveelt. Het creëert ruimte en openheid én het past in ieder interieur thuis. Ook glazen items zoals vazen of tafels kunnen net die luxe en het klassieke aanzicht geven!

Een kalme, rustige sfeer

Laat vooral felle kleuren en drukke printjes achterwege als je bang bent dat je je interieur snel zat wordt. Een printbehang kan natuurlijk supermooi zijn, maar ook hier kun je snel op uitgekeken raken. Als je dus voor een tijdloos interieur wil gaan, is het af te raden om helemaal over de top te gaan.

Decoreer je huis dus ook niet met te veel poespas, want dit oogt snel te druk. De minimalistische woonstijl is vaak het beste om aan te houden als je trends achterwege wil laten. Daarbij is het ook veel makkelijker schoonmaken als je het interieur rustig houdt. Denk dus goed na over welke decoraties jij écht in je huis wil hebben.

Maak een moodboard

Bang dat het te saai wordt met al die neutrale kleuren en de minimalistische aankleding? Maak van tevoren een moodboard! Zo kun je vooraf al een beetje proeven welke kleurpaletten en decoraties voor jou het beste werken. Zo’n moodboard is uiteindelijk ook een hele fijne leidraad voor als je meubels uit gaat zoeken. Je weet waarnaar je op zoek bent én wat je juist niet wil hebben. Zo voorkom je dat je uiteindelijk alsnog met de trends meegaat.

Hou het dicht bij jezelf

Het belangrijkste om in je hoofd te houden als je voor een tijdloos interieur wil gaan, is dat je goed moet nadenken over wat jij mooi vindt. Een ‘tijdloos interieur’ is nogal een relatief begrip. Niet iedereen heeft dezelfde mening én niet iedereen zal jouw stijl het mooiste vinden. Kies daarom vooral meubels uit die jij mooi vindt en die jou niet snel zullen vervelen.

Persoonlijk tintje

Fotolijstjes of spullen met emotionele waarde vervelen nooit. Ze stralen persoonlijkheid uit én dat is precies wat je nodig hebt in een tijdloos interieur. Ook je favoriete decoraties en accessoires moet je zeker niet in de prullenbak gooien omdat het niet voldoet aan de standaard normen van tijdloos. Als jij het mooi vindt, is het toch juist tijdloos? Het gaat dus echt om wat jou niet snel zal vervelen. Een huis met een rustige sfeer en karakteristieke uitstraling is the way to go.

Planten

Natuurlijk zijn kamerplanten de afgelopen jaren steeds populairder geworden maar dat wil niet zeggen dat de planten in je huis na een jaar ‘uit de mode’ zullen zijn. Het is een leuke én veilige manier om net dat beetje sfeer aan je woning toe te voegen. Zorg alleen dat je niet te groot uitpakt, als je bang bent dat je het na een tijdje wel weer gezien hebt met al dat groen.

Geef het tijd!

Tot slot is het belangrijk om te weten dat het niet in één keer af hoeft te zijn. Rome is niet in een dag gebouwd, waarom moet jouw perfecte interieur dan wel meteen al compleet zijn? Het is haast niet te doen om in één keer al je meubels al uit te zoeken en er helemaal tevreden mee te zijn. Neem dus geen overhaaste beslissingen, schaf pas iets aan als het echt goed voelt!

Fotocredits:

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: