Een oven kan gauw smoezelig worden. Aangekoekte en verkoolde etensresten, vieze en aangebrande geurtjes en een ruitje waar je nog amper doorheen kunt kijken. De oven wordt lang niet zo vaak gereinigd als eigenlijk zou moeten, terwijl je er toch je eten in bereidt. Waarom het zo belangrijk is om je oven regelmatig schoon te maken leggen we je uit.
1. Schadelijke stoffen
In de oven maak je je eten warm en gaar. Maar wanneer het voedsel aanbrandt komen er schadelijke stoffen vrij – met name PAK’s: polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Deze stof verspreidt zich via de lucht.
Ook de stof acrylamide komt vrij bij het verhitten van je eten. Deze stof kan bij een verhitting van boven de 120 graden vrijkomen.
Deze schadelijke stoffen komen vrij uit aangekoekte etensresten wanneer je de oven opnieuw verhit. Dit kan in het eten terecht komen door directe aanraking of als fijnstof.
2. Bacteriën en schimmels
In een vieze oven kunnen schimmels sporen vormen die zich verder verspreiden. Open je de oven, dan kunnen die sporen via de lucht op andere plekken in de keuken terechtkomen. Extra nadeel: schimmels kunnen goed tegen hitte. Zorg er dus voor dat de oven goed schoon is als je 'm gebruikt.
Verminderen van gezondheidsrisico's
De risico’s gelukkig vallen nog mee, maar je kunt beter zo min mogelijk blootgesteld worden aan alle schadelijke stoffen uit je oven. Een schone oven draagt bij aan een hygiënische keuken – zo heb je zo min mogelijk kans op het binnenkrijgen van nare stofjes en schimmels.
Zit jouw oven vol met etensresten en aangekoekte stukjes, dan zul je dus toch maar even de oven schoon moeten maken. Lees hier hoe je dat doet!
Tip: voor het schoner houden van de oven kun je er vaak het beste bakpapier in leggen of het eten in grote ovenschalen doen.

Fotocredits
Headerfoto: macniak
