Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Met deze tips bespaar je liters aan drinkwater!

We verbruiken steeds meer water en in de zomer hebben we steeds vaker last van extreme droogte, waardoor we steeds vaker kampen met watertekorten. Het is dan ook belangrijk om onszelf aan te leren om zuiniger én bewuster om te gaan met het drinkwater, zodat we er allemaal langer van kunnen blijven genieten. We geven daarom tips om heel gemakkelijk liters water te besparen.

Laat de kraan niet onnodig lopen

Misschien een beetje een open deur, maar voor velen is deze reminder broodnodig. Veel mensen laten iedere dag weer onbewust de kraan onnodig lopen, bijvoorbeeld als ze hun tanden poetsen, hun handen wassen of zich scheren. Ontzettend zonde van al dat schone water dat rechtstreeks naar het riool gaat. Door voortaan direct de kraan tussendoor het poetsen, wassen en scheren door dicht te draaien bespaar je ontzettend veel water. 

Vang zo veel mogelijk douchewater op

Bijna iedereen laat de douche wel even lopen om 'm lekker op temperatuur te laten komen. Toch is het erg zonde van al dat water dat ondertussen verloren gaat. Daarom kun je het net zo goed opvangen met een emmer, zodat je het op een later moment kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om je auto mee wassen, je afwas te doen of je planten water van te geven. Doet je hele huishouden hier aan mee? Dan zul je dagelijks vele liters schoon drinkwater 'redden'. 

Het maximale uit je (af)wasmachine halen

Zet een vaatwasser of wasmachine pas aan als hij echt helemaal vol zit. Op die manier hoef je op den duur minder vaak wasjes te draaien. Wees ook echt niet bang om je handdoek na het douchen een keertje of twee te hergebruiken, zolang je ze maar goed laat drogen.

Check ook eens het energielabel van je vaatwasser en wasmachine om te zien hoe zuinig het waterverbruik is en hou dit vooral extra goed in de gaten als je een nieuwe aan moet schaffen! Was je de vaat met de hand af? Laat de kraan dan niet lopen, maar zorg dat je één teil hebt voor het afspoelen en één teil voor het afwassen.

Was
Lees ook:
Was jij je handdoeken genoeg? Zo vaak moet je ze eigenlijk wassen

Regenwater opvangen en op het juiste moment bewateren

Zeker in de lente en zomer heb je liters aan water nodig om je tuin te onderhouden. Ook in dit geval is het zonde om hiervoor steeds de kraan open te draaien. Door een regenton in je tuin neer te zetten, bespaar je echt veel drinkwater.

Je planten houden overigens ook meer van regenwater omdat hier minder kalk in zit. Daarnaast scheelt het enorm om je planten in de avond water te geven. Wanneer de zon schijnt zal het meeste water uit de grond namelijk snel weer verdampen, waardoor je meer water zal moeten geven. Door 's avonds water te geven hoef je dus minder te geven en kunnen je planten er het meest uit halen!

Waterbesparende kraan- en douchekop

Overweeg eens om een waterbesparende kraan- en douchekop aan te schaffen. Dit kan best een grote investering zijn, maar als je nagaat hoeveel water je ermee bespaart is het zeker de moeite waard. Je bespaart liters aan drinkwater zonder het te merken, want een douche blijft net zo comfortabel als je gewend bent. En tóch doe je het milieu en je portemonnee er een groot plezier mee!

Check regelmatig je watermeter

Je komt 'm niet elke dag tegen, maar toch is het slim om je watermeter regelmatig even te checken. De watermeter kan namelijk aangeven of je een waterlekkage hebt. Een lekkage is niet altijd zichtbaar en voor je het weet ben je onbewust veel water aan het verliezen.

Hoe je controleert of je een lekkage hebt? Sluit simpelweg eerst al het water af en kijk dan eens naar wat je watermeter aangeeft. Loopt de watermeter na het afsluiten van het water alsnog door? Dan heb je waarschijnlijk ergens in huis een lekkage.

Let op je eigen koopgedrag

Deze ligt misschien niet zo voor de hand, maar het is ook erg belangrijk om bewust om te gaan met het kopen van kleding. Om één broek te produceren wordt er ongeveer 7000 liter water verbruikt. Je kunt dus veel beter investeren in kleding waar je langer mee doet, of koop tweedehands kleding. En schaf daarnaast vooral niks aan puur omdat het hip en trendy is. Denk eerder na over welke jeans écht tijdloos zijn en wat je zelf leuk vindt om te dragen. Zo voorkom je dat een kledingstuk na een paar keer dragen voor eeuwig in de kast blijft liggen.

Fotocredits:

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: