Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo laat jij jouw kat wennen aan zijn nieuwe huis

Katten moeten altijd even wennen aan een nieuwe omgeving en daar gaat ongetwijfeld wat tijd en moeite in zitten. Hoe makkelijk een kat zich aanpast, hangt ook af van de leeftijd en eerdere ervaringen met mensen of andere katten. Een kitten kun je helemaal socialiseren, maar ook oudere adoptie- en zwerfkatten kun je met een beetje extra moeite (en liefde) een hartstikke welkom gevoel geven.

Laat de kat eerst wennen

Belangrijk om te onthouden is dat een nieuwe kat altijd even rustig de tijd nodig heeft om te wennen aan zijn of haar nieuwe omgeving. Hoe graag je de nieuwe huisgenoot ook wil verwelkomen en begroeten, forceer de relatie niet door het dier direct vast te pakken en te vertroetelen. Zo kun je de kat juist overweldigen en dat vindt hij helemaal niet fijn. Je doet de kat er veel meer plezier mee als je hem rustig de omgeving laat onderzoeken en aan alle nieuwe geurtjes laat wennen! 

Een veilig plekje

Zeker in de eerste maanden kan een nieuwe kat of kitten vaak bang worden. Alles is nog erg nieuw en onbekend en dat is even wennen voor het dier. Het helpt enorm als je een veilig plekje creëert waar de kat zich altijd even terug kan trekken. Kies bijvoorbeeld voor een kattenmand in de vorm van een kiezelhuisje, veel katten vinden het namelijk heerlijk om beschut in een holletje te zitten. 

Zorg dat het mandje op een rustige plek in het huis komt te liggen en dat het comfortabel is: leg bijvoorbeeld in een hoekje van de kamer een mand neer en leg daar een zacht dekentje in.

Stapt hij op je af?

Als een nieuwe kat op je afstapt, doe je zeker weten iets goed! Onthoud dat het belangrijk blijft om terughoudend te zijn. Het is echt de bedoeling dat de kat leert om op jou af te stappen, niet andersom. Zodra de kat op je afstapt, kun je hem of haar aan je geur laten wennen door je hand neer te leggen. Hou altijd de staart in de gaten om te zien of je kat bang of nerveus is. Als dat het geval is, kun je beter weer even een stapje terug zetten. En dat is helemaal niet erg! Hoe meer ruimte je de kat geeft, hoe sneller je kat ziet dat je te vertrouwen bent.

Beloon sociaal gedrag

Kruipt je nieuwe huisdier eindelijk een beetje uit zijn schulp? Beloon hem of haar dan ook met affectie – afhankelijk van hoeveel genegenheid het dier op dat moment toelaat. Je kunt op z'n tijd ook wat traktaties geven als je kat uit zichzelf op je afstapt. Vertoont je kat juist onsociaal gedrag door bijvoorbeeld te blazen? Dan kun je dat het beste gewoon negeren.

Creëer routine en gewenning

Routine is een hele belangrijke basis van de vertrouwensband tussen jou en je kat. Door je nieuwe huisdier op vaste momenten eten te geven, laat je zien dat je te vertrouwen bent. Een kat moet ook altijd even wennen aan je aanwezigheid. Ga dus regelmatig in dezelfde ruimte zitten zonder op het dier af te stappen. Zo leer je de kat dat hij of zij altijd vrij is om naar jou toe te komen als het diertje daar klaar voor is! Het helpt ook om eens met een dekentje op de grond te gaan zitten. Je komt dan iets minder intimiderend over omdat je je aan de hoogte van de kat aanpast.

Geef het tijd!

Elke kat heeft een uniek karakter en sommige zijn wat schuwer dan andere. Zeker voor zwerfkatten kan het lastig zijn om een vertrouwensband met mensen op te bouwen, ze zijn dat nou eenmaal niet gewend. Maar het is zeker wel de moeite waard. Want als je eenmaal die band hebt opgebouwd, zul je merken dat katten echte knuffeldiertjes zijn! 

Fotocredits: 

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: