Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Gecontroleerde chaos: zo creëer je een stijlvol eclectisch interieur

Kan jouw interieur wel wat meer flair gebruiken? Aarzel dan niet en haal al je oude spullen van zolder voor een eclectische touch. Heb je nog leuke vintage borden? Hang ze aan de muur! Met een eclectische woonstijl kun je alle elementen uit voorgaande periodes met elkaar combineren. Hoe je dat aanpakt? We geven 5 handige tips!

Door de populaire trend van het hergebruiken en upcyclen van spullen is eclectisch wonen helemaal van deze tijd! Gebruik je eigen input en zet je eigen persoonlijkheid én creativiteit in. Je kunt verschillende materialen, kleuren en structuren gebruiken – precies zoals jij mooi vindt! Het draait om het subtiel combineren van moderne en oude meubelstukken met kenmerkende stijlelementen en een heleboel accessoires.

Tip 1: Neem authentieke accessoires

De accessoires zijn erg bepalend voor een eclectisch interieur, je kunt er nooit genoeg van hebben! Maar let op dat je wel voor samenhang zorgt. Je kunt bijvoorbeeld een verzameling van kunstwerkjes op dezelfde plek hangen. Speel hierbij ook met overeenkomende kleuren of vormen. 

Dit is een typisch eclectisch interieur – de accessoires hebben samenhang met elkaar door de kleuren groen en geel. Deze kleuren komen ook terug in de rest van het interieur. In het interieur van @_finntage is een duidelijke mix te zien tussen verschillende prints gecombineerd met een velvet textuur en een industriële kast.

Deze foto van het interieur van @bijmona geeft een te gek voorbeeld van samenhang tussen een verzameling van verschillende soorten wanddecoratie. Dit interieur is eclectisch te noemen door de combinatie van een authentieke werkbank in combinatie met de eigentijdse gallery wall aan de muur. 

Tip 2: Ga voor avontuurlijke patronen en prints

Prints en patronen kunnen écht karakter geven aan jouw woonruimte. Een vloerkleed met patroon kun je prachtig combineren met een dekbed met print – en de kussens weer in een andere print – om een levendige slaapkamer te creëren. 

Op bovenstaande Instagrampost van @_finntage zie je een te gek voorbeeld van het combineren van prints en patronen. Er is gekozen voor een dekbed in drukke print – met daarbij kussentjes in avontuurlijke prints. De kleuren komen allemaal overeen en passen goed bij elkaar, waardoor het zorgt voor samenhang. Het vloerkleed heeft een tof patroon, dat perfect past bij de stijl van het dekbed.

Tip 3: Combineer moderne elementen met oude objecten

Door het mixen van vintage met modern komt het eclectische interieur helemaal naar voren. De oude kussens van je oma staan bijvoorbeeld geweldig met jouw nieuwe designbank! Of kies voor retro eetkamerstoelen aan een landelijke tafel mét een vintage lamp erboven.

In bovenstaand interieur zijn moderne stoelen te zien in combinatie met een oude tafel. Er hangt een prachtige eyecatcher lamp boven de eettafel wat zorgt voor een rustiek geheel. De inrichting van deze ruimte is eclectisch door de mix tussen leer, velvet en hout. Ook zie je klassieke objecten, zoals de accessoires op tafel en een schilderij met een opdruk uit de tijd van de oude meesters. Het vloerkleed met de moderne print geeft het weer een eigentijdse touch. 

Tip 4: Kies voor verschillende texturen en materialen

Eclectisch betekent chaos – maar wel gecontroleerd en met enige regelmaat. Kies voor een bank in een ander materiaal dan de stoel bijvoorbeeld. Combineer hout met velvet of fluweel met leer.

Op deze foto van @Mindy_Schroor zie je een duidelijk verschil in textuur en materiaal. Ze heeft gekozen voor een fluwelen bank en de kussens zijn in velvet of hebben een te gekke print. Dit geheel is gecombineerd met een salontafel van glas met gouden details. Die gouden kleur komt ook terug in de tafel- en wanddecoratie.

Tip 5: Voeg meerdere stijlen samen

Kies gerust ook voor meubels en accessoires die uit andere stijlen komen. Voeg landelijke items samen met objecten uit het Midden-Oosten. Of ga voor een Scandinavisch vloerkleed samen met een klassieke bank!

De bovenstaande foto schetst een goed beeld van het samenvoegen van meerdere interieurstijlen. Zo zijn er te gekke 70’s accessoires gecombineerd met een moderne en abstracte stijl.

Fotocredits

Headerfoto: @_finntage

 

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: