Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit is de beste methode om je badkamer te laten luchten na het douchen

Een goede ventilatie van je badkamer is essentieel voor het behoud van je badkamer, maar ook voor je eigen gezondheid. Hoe je dit het beste doet? Je zou denken dat je het raam en de deur open moet zetten. Maar juist dat laatste kun je beter niet meteen al doen.

Gezondheidsproblemen

Tijdens het douchen komt er veel vocht vrij, wat zeker in een gesloten badkamer amper weg kan. Bij een ophoping van waterdamp kan er al gauw schimmel ontstaan in de badkamer, en dat wil je niet! Niet alleen voor je badkamer is dit onwenselijk, ook voor je gezondheid is dit een slechte zaak. Schimmel en vocht kunnen astma en andere klachten in de luchtwegen verergeren.

Als je de badkamer niet goed laat luchten, trekt de vochtige lucht ook in andere delen van je huis. Je kunt last krijgen van keelpijn, verkoudheidsklachten, een piepende ademhaling en benauwdheid. Daarnaast kan het bij mensen met een allergie de klachten juist heftiger maken en treden deze irritaties nog vaker op.

Schade aan je badkamer

Naast je eigen gezondheid is de vochtige lucht ook slecht voor de staat van jouw badkamer. De schimmels tasten de muren, plafond en vloer aan. Daarnaast ontstaan er lelijke vlekken die soms moeilijk te verwijderen zijn.

Het is dan ook belangrijk om extra uit te kijken met plekken in de badkamer die langdurig vochtig zijn in een niet goed geventileerde ruimte. Denk aan de douche of de wastafel, maar ook de bovenzijde van de muur, het plafond en het voegwerk tussen de tegels.

Tip: maak deze plekken na gebruik goed droog met een oude handdoek, zodat er minder schade door vocht kan worden aangericht.

Aantasting van overige spullen

Ook worden al je andere spullen die je misschien in de badkamer bewaart aangetast door het vocht. Er zijn een aantal dingen die beter niet in je badkamer kunt bewaren, dat lees je hier!  

Deze
Deze 5 dingen kun je beter niet in de badkamer bewaren
Deze 5 dingen kun je beter niet in de badkamer bewaren

Hoe je de badkamer het beste kunt luchten

Genoeg redenen dus om je badkamer voortaan goed te luchten na het douchen. Hoe je dat het beste doet lees je hieronder: 

Stap 1: Houd tijdens het douchen de badkamerdeur dicht. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar zo voorkom je dat er vocht in huis komt. Bij een mechanische ventilatie in huis, kun deze het beste tijdens het douchen op de hoogste stand zetten.

Stap 2: Na de douchebeurt is het verstandig om de ventilatie ook nog eens minimaal 15 minuten aan te laten staan. Ook kun je het beste de muren en de vloer droog maken met een wisser of een handdoek. Je kunt je badkamerdeur dan het beste nog even gesloten houden voor 15 minuten. 

Stap 3: Heb je een raam in je badkamer? Mooi! Dan kun je die nu het beste meteen open zetten. Ook kun je de deur nu het beste minstens een half uur open zetten. Heb je geen raam, dan zul je het moeten doen met het op tijd openen van de deur én een zo goed mogelijk werkend ventilatiestysteem. 

Als je dit stappenplan aanhoudt zorg je voor een goede ventilatie van jouw badkamer en vermijd je dus aantasting van je gezondheid en je badkamer door vocht!

Fotocredits 

Vochtige
Vochtige badkamer? 4 dingen die je ertegen kunt doen
Vochtige badkamer? 4 dingen die je ertegen kunt doen
Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: