Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Wateroverlast in je tuin? Dit is de oplossing!

Blijft er na een flinke regenbui vaak water in je tuin liggen omdat het niet weg kan lopen? Dan wordt het tijd om iets te doen aan deze wateroverlast. Je kunt dit op een aantal manieren aanpakken.

De boosdoener

De tegels in je tuin zijn hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van het probleem. Iets wat steeds vaker voorkomt, omdat er vaak wordt gedacht dat veel tegels in je tuin onderhoudsvriendelijk zouden zijn. Maar vergis je niet, wanneer je te veel tegels in je tuin hebt kan het regenwater niet makkelijk in de grond wegzakken terwijl dat wel de bedoeling is.

Dit kan vervelende gevolgen hebben. Niet alleen zijn die plassen water erg onhandig, het kan er ook voor zorgen dat tegels verzakken, het riool overbelast raakt, er kan schimmel ontstaan en planten kunnen verzuipen. Dit probleem pak je dus het best aan bij de hoofdoorzaak: weg met die tegels!

Kies voor makkelijk te onderhouden planten

Ook belangrijk: plant meer groen in je tuin. Ja, ook als je een makkelijk te onderhouden tuin wil. Want op deze manier kan het regenwater op een natuurlijke manier de grond intrekken. Daarbij is het ook voor jou erg prettig, want meer groen betekent ook meer verkoeling in de zomer. Het advies is om twee derde van je tuin te beplanten.

Meer groen in je tuin hoeft trouwens niet te betekenen dat je ineens veel meer tijd in je tuin moet steken. Er zijn genoeg vaste planten die onderhoudsvriendelijk zijn. Óf je kunt een boom planten, deze plantsoort absorbeert veel water uit de grond.

Waterdoorlatende verharding als alternatief voor tegels 

Als de bovenste optie echt niets voor jou is, kun je altijd nog kiezen voor een alternatief op betegeling. Waterdoorlatende verharding vraagt nog minder onderhoud dan beplanting. Grind, schelpen, losse stenen of boomschors zijn dan echt een overweging waard! De laatstgenoemde heeft dan weer als voordeel dat het het water vasthoudt, zodat de beplanting tijdens de drogere momenten hier weer zijn waterreserves vandaan kan halen. 

Fotocredits:

Header: freemixer

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: