Ga naar de inhoud
RTL Wonen

De Perfecte Verbouwing: Eindelijk een droomhuis waar Fred en Sylvia tot rust kunnen komen

Fred en Sylvia wonen samen met hun gezin in een vrijstaande woning, naast hun eigen orchideeënkwekerij in Delfgauw. Een bijzondere plek, aangezien dit het ouderlijk huis van Fred is. Het is een fijn huis, maar helaas onpraktisch voor hun situatie. De gezondheid van hun zoon vraagt namelijk om een flinke aanpassing, zodat het huis voor iedereen bewoonbaar blijft. De architecten van De Perfecte Verbouwing schoten daarbij te hulp!

We blikken nog even terug op de ontwerpen van architecten Laurien Keller en Maxim Winkelaar, de verbouwing én we bekijken natuurlijk het prachtige eindresultaat.

Een flinke klap

Enige tijd geleden kreeg het gezin het heftige nieuws te verwerken dat Joep aan het Dravetsyndroom lijdt, een zeldzame vorm van epilepsie. Dit heeft een enorme impact op het gezin, maar ze gaan niet bij de pakken neer zitten. Ze kiezen ervoor Joep niet naar een opvang te brengen, maar hem zelf thuis te verzorgen. Tot nu toe gaat dat nog wel, maar aangezien Joep steeds groter en zwaarder wordt is hier binnenkort extra begeleiding voor nodig.

Omdat het voor het gezin belangrijk is dat Joep zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen zal hun huis een flinke verbouwing moeten ondergaan. De huidige indeling van hun huis is hier namelijk niet op ingesteld. Omdat er met zo veel aspecten rekening gehouden moet worden, heeft het stel De Perfecte Verbouwing ingeschakeld. Architecten Laurien en Maxim grijpen deze missie met beide handen aan en maakten twee te gekke ontwerpen. Welke Sylvia en Fred uitkiezen – en vervolgens zelf zullen gaan uitvoeren – lees je verderop in dit artikel.

De eisen

Voor Fred en Sylvia draait alles om de intensieve verzorging van Joep, hij kan immers elk moment van de dag een epileptische aanval krijgen. Ze kunnen hem geen moment alleen laten en staan dan ook 24/7 paraat, maar krijgen gelukkig wel een paar uur per week hulp in de verzorging om zelf even op adem te komen. Toch is hun huis nog niet ingesteld op de huidige situatie en de intensieve toekomst die hen te wachten staat.

Slapen op de begane grond

Uit voorzorg voor nachtelijke epileptische aanvallen – met risico op een fatale afloop – is het voor het gezin belangrijk dat zowel Joep als Fred en Sylvia op de begane grond slapen, op dezelfde kamer. Mocht de aanval uit de hand lopen willen ze meteen in kunnen grijpen en het huis uit kunnen. Hierdoor blijft de gehele bovenverdieping eigenlijk onbenut, met uitzondering van de slaapkamer van hun vierjarige dochter Bella. Ontzettend zonde van de ruimte dus. In het verbouwingsplan zien ze dan ook graag een eigen ruimte voor Joep waar hij kan slapen mét begeleiding, maar waar hij ook lekker kan spelen. Daarbij willen Sylvia en Fred de mogelijkheid hebben om zich in alle rust terug te kunnen trekken, maar waarbij ze wel in contact kunnen blijven met Joep wanneer ze dat willen.

Tot slot zouden Sylvia en Fred ook graag zien dat hun huis een beetje gemoderniseerd wordt. De keuken hebben ze onlangs al aangepakt, maar de rest van de woning ziet er eigenlijk nog precies hetzelfde uit als toen Freds ouders er nog woonden. Er mag dus wel een frisse wind door het interieur!

Virtuele ontwerpen

Kortom: er moet een huis komen waar iedereen samen is, maar waar Fred en Sylvia ook af en toe zelf de rust kunnen vinden. En hoe de architecten dat voor zich zien mogen Fred en Sylvia eerst met eigen ogen bekijken door middel van een VR-bril. Hierdoor kunnen ze alvast in hun verbouwde woning staan en rondkijken, nog voordat de verbouwing begint!

Het ontwerp van Laurien

Laurien trapte af met het eerste ontwerp. Eentje die Sylvia stel tot tranen toe ontroerde. Het overtreft hun verwachtingen volledig.

In de woonkamer is ruimte gemaakt voor een prachtige speelkamer voor Joep die in verbinding staat met de rest van het huis, maar die ook afsluitbaar is met een schuifdeur. Daarnaast is er op de begane grond gekozen voor een vloer van linoleum met de looks van een gietvloer. Door het zachte materiaal van de vloer is er minder gevaar voor Joep als hij zou vallen tijdens een aanval.

Hoewel de keuken onlangs al helemaal vernieuwd is door de bewoners was het soms nog wel een erg donkere hoek. Daarom heeft Laurien in haar ontwerp bedacht de losse ramen te vervangen door grote schuifpuien. Zo komt er veel meer licht binnen én ontstaat er meer verbinding met de tuin.

Ook aan Bella is gedacht. Naast de keuken ontwierp Laurien een nisje waar Bella heerlijk kan spelen, knutselen en tekenen.

Niet alleen in de keuken, maar ook in de andere delen van het huis is gedacht aan het toevoegen van meer natuurlijk licht. Zo heeft Laurien een vide gecreëerd mét daarboven grote dakramen, waardoor Fred straks een heerlijke lichte werkplek heeft. Ideaal volgens Sylvia, omdat hij zo niet in de woonkamer hoeft te werken, maar door de open vide wel in contact blijft met de rest van de woonkamer en het gezin.

De slaapkamer van Joep is een van de voornaamste redenen voor de verbouwing, dus daar heeft Laurien extra goed over nagedacht. Joep krijgt een prachtig bed, met daarnaast ruimte voor een slaapplek voor de verzorgende begeleiding. Daarnaast heeft de kamer toegang tot een eigen badkamer.

Tot slot krijgen ook de slaapkamer van Sylvia en Fred én de kamer van Bella een prachtige upgrade, zodat iedereen een fijne plek heeft om tot rust te komen.

Het ontwerp van Maxim

Ook Maxim overdonderde Sylvia en Fred met een prachtig ontwerp. Hij trapt af in de hal, aangezien hij daar een geweldige oplossing heeft toegepast: een plateaulift. Hierdoor kan het hele gezin gewoon boven slapen, maar in geval van nood alsnog makkelijk en snel beneden komen.

En aangezien in dit ontwerp alle slaapkamers boven zijn, komt de slaapkamer beneden vrij. Op deze plek heeft Maxim een fijne extra zithoek gecreëerd die vooral is bedoeld voor wanneer Sylvia en/of Fred zich even terug willen trekken wanneer de begeleiding van Joep in huis is.

In de grote woonkamer heeft Maxim een room divider – mét ingebouwde tv – gecreëerd. Op die manier blijft het één geheel en blijft alles met elkaar in verbinding, maar worden de verschillende ruimtes toch enigszins van elkaar afgescheiden.

Voor de kids is er een speelbankje gecreëerd waar zowel op geklommen en naar buiten gekeken kan worden – Joep is gek op vrachtwagens spotten – én het biedt ingebouwde opbergruimte voor al het speelgoed.

Ook Maxim heeft de onlangs verbouwde keuken toch nog een extra upgrade gegeven door er een mooi kookeiland te plaatsen. Daarnaast is er een extra bijkeuken gecreëerd, met een afgesloten deur, twee grote ramen en ruimte voor een extra afgesloten zithoekje.

Tot slot is er natuurlijk ook gedacht aan de slaapkamers voor het gezin. Sylvia en Fred krijgen een luxe slaapkamer met inloopkast, Joep krijgt een extra grote slaapkamer waar ook ruimte is voor een tweede bed en natuurlijk extra veel speelruimte. Bovendien is de kamer voorzien van twee deuren, eentje naar de overloop en eentje staat direct in contact met de lift.

Welk ontwerp gaat het worden?

Tijd om knopen door te hakken. Ondanks dat beide ontwerpen in de smaak vielen kan er maar één ontwerp gerealiseerd worden. Na lang wikken en wegen en advies van de aannemer hebben ze uiteindelijk gekozen voor het ontwerp van Laurien.

“Het ontwerp van Laurien is voor ons écht het totaalplaatje dat we zochten. Nu maar hopen dat als het af is het net zo mooi is als Laurien heeft getekend”, vertelt Sylvia.  

Eindelijk aan de slag!

Twee weken later is het zo ver, het stel begint volle bak met de voorbereidingen, het slopen én de verbouwing zelf. Ondertussen verblijft het gezin in een stacaravan die gelukkig gewoon op hun eigen erf kan staan. Op die manier blijven ze dicht bij de bouwplaats én hun bedrijf.

Al waren er helaas wel wat hobbels op de weg. Mede door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne gingen de prijzen van onder andere aannemers, bouwmaterialen, energiekosten over de kop. Hierdoor moesten ze hun plannen deels omgooien en hier en daar wat concessies doen. Zo laten ze de buitenkant van het huis voor wat het is en ook de vide is helaas gesneuveld. Toch blijven ze met een grote lach op hun gezicht doorbouwen en zien ze alles nog positief in, ondanks dat het soms wel even pittig is.

Het eindresultaat: “Echt ons droomhuis!”

Maar het resultaat mag er écht wel wezen. Laurien kijkt dan ook vol verwondering naar het eindresultaat. Haar ontwerp is prachtig tot leven gekomen. “Het is gelukt! Dat moet je toch altijd maar even aankijken he”, vertelt Laurien. “Normaal gesproken blijf ik erbij betrokken en kan ik een beetje bijsturen als het nodig is, maar jullie hebben gewoon zelfstandig geknald.”

En vrijwel alles klopt met Lauriens ontwerp. Van de speelkamer die af te sluiten is van de woonkamer middels schuifdeuren...

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

...tot de mooie schuifpuien die voor een enorme bak licht in de keuken en eethoek zorgen.

En dan natuurlijk de slaapkamer van Joep. Waar hij eerst op de kamer van zijn ouders sliep, heeft hij nu lekker zijn eigen slaapkamer waar eventueel een begeleider bij kan slapen. Daarnaast is er een verbinding met zijn speelkamer én een eigen badkamer. Zo heeft hij eigenlijk zijn eigen appartementje, zodat hij ook in de toekomst thuis kan blijven wonen.

Tot grote vreugde van Bella slaapt zij nu niet meer in haar eentje op de bovenverdieping, want zowel zij als haar ouders hebben boven nu prachtige slaapkamers gekregen. Beiden met walk-in-closet!

De Sylvia en Fred zijn zelf ook ontzettend blij met het eindresultaat en het voelt dan ook helemaal als thuis. “Het voelt zo luxe”, vertelt Sylvia. “Echt als ons droomhuis.”

Het budget: de voorspelling vs. de realiteit

Fred en Sylvia hadden een budget van €150.000 beschikbaar om de verbouwing te kunnen realiseren. Alleen is dat niet helemaal gelukt. Onder andere door de kosten die door het dak zijn gegaan heeft de totale verbouwing uiteindelijk €165.000 gekost. Een flinke som geld, maar volgens Laurien – die soms wel prijsstijgingen van veertig tot vijftig procent ziet – hebben ze het nog redelijk binnen de perken weten te houden.

Terugkijken?

Aflevering gemist of toch nog eens terugkijken? Kijk aflevering 5 van seizoen 2 terug bij Videoland. 

De foto's van de vorige afleveringen van dit seizoen nog eens terugzien? Bekijk hier de prachtige eindresultaten van aflevering 1, 2, 3 en 4.

Dít
Bekijk ook:
Dít is het waanzinnig mooie huis van Rachel en Olivier uit De Perfecte Verbouwing
Dít
Bekijk ook:
Dít is de geweldige bungalow van Bob en Danja uit De Perfecte Verbouwing
De
Bekijk ook:
De moderne boerderij van Marco en Lisa uit De Perfecte Verbouwing
Een
Bekijk ook:
Een fantastisch out of the box huis voor Kiki en Sjors uit De Perfecte Verbouwing
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: