Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo krijg je hangende tulpen weer overeind

Beeld © iStock

Het tulpenseizoen is weer van start, en dat is altijd weer een fijn moment. Een vers bosje tulpen op tafel maakt je huis toch nét even wat gezelliger en fleuriger. Maar wanneer de tulpen gaan hangen – en die neiging hebben ze nogal snel – ziet het er toch een beetje treurig uit. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de tulpen weer rechtop te laten bloeien.

Wanneer tulpen te veel water krijgen worden ze een beetje lui en kunnen ze gaan hangen. Het is daarom altijd goed om je tulpen maar een heel klein laagje water te geven en regelmatig bij te vullen, want het is echt zó op. Toch kunnen de tulpen evengoed gaan hangen, maar met de onderstaande tips breng je ze weer helemaal tot leven en zullen ze weer mooi rechtop in de vaas staan. 

Tip 1: Droge krant

Probeer de tulpen voorzichtig in te wikkelen in een droge krant. Laat de bos tulpen met krant en al een nachtje in een klein laagje water staan. Wanneer je de volgende dag weer bij de tulpen gaat kijken, zal je zien dat ze weer fleurig recht omhoog staan.

Tip 2: Stukje eraf 

Wat ook helpt is om de hangende tulpen uit het water te halen en opnieuw een stukje van de onderkant af te snijden. Ze blijven in de hoogte doorgroeien, waardoor ze door de lange lengte soms ook kunnen gaan hangen. Geef ze daarbij ook gelijk even een vers laagje water. 

Tip 3: Recht afsnijden 

Daarnaast helpt het ook om de tulpen niet schuin af te snijden zoals je bij de meeste bloemen doet, maar juist recht. Ze kunnen dan minder water opnemen wat ervoor zorgt dat ze meer kracht moeten gebruiken om water op te nemen. Hierdoor blijven ze recht en worden ze niet al te lui.

Tip 4: Gaatje prikken

Je kunt ook met een dunne naald een gaatje prikken in de steel net onder de bloem. Dit remt de groei, waardoor de tulp niet te veel in de lengte gaat groeien en ze minder snel hangen.

Tip 5: Koperen muntje

Tot slot zou het helpen om een muntje van één, twee of vijf eurocent in de vaas doen. Deze munten zijn van koper, wat een goede werking heeft op de tulp. Ze gaan hierdoor weer recht staan en zien er weer helemaal vers uit. Na één uur staan de eerste tulpen alweer fier omhoog. Wanneer je een grote bos met tulpen hebt kun je meerdere muntstukjes in de vaas leggen. Veel bloemverkopers zweren bij deze truc.

Met deze tips zorg je ervoor dat jouw hangende tulpen weer sterk omhoog staan. Maar, het is natuurlijk nóg beter om het op voorhand al te voorkomen. Lees in dit artikel hoe je dat doet!

Met
Lees hier hoe hangende tulpen kunt voorkomen
Met deze simpele truc voorkom je dat tulpen gaan hangen
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: