Een knappe bank is toch al snel dé eyecatcher van je interieur. En juist dan is het zo zonde als de bank op den duur inzakt en vol met pillen en pluisjes komt te zitten. Een nieuwe bank kopen is vaak echt nog niet nodig, want je kunt de bank vaak nog prima opknappen. Met de onderstaande tips is 'ie zo weer als nieuw!
Wanneer je bank na al die heerlijke film- en serieavondjes z'n vorm begint te verliezen kan het helpen op de kussens even goed op te kloppen en met elkaar om te wisselen. Is het daar al te laat voor, dan helpen de onderstaande tips wellicht om de oude vorm terug te krijgen. Daarnaast lees je ook nog hoe je de pillen en pluisjes verwijdert én voorkomt.
Opvullen van de zitkussens
Na enige tijd is al snel duidelijk wat de favoriete plekjes van de bank zijn aangezien die plekken extra inzakken of valer worden. Om de ingezakte plekken van de bank te verhelpen is het allereerst goed om te weten wat voor tussenvulling er in de bank zit. Wanneer je dit weet kun je hier extra van aanschaffen, bijvoorbeeld bij een bouwmarkt. Open de hoes, voeg de nieuwe vulling toe en gebruik lijm of lijmspray om de nieuwe tussenvulling te bevestigen aan de oude. Zorg dat het goed is vastgeplakt anders kan de vulling gaan oprollen of draaien in de hoes.
Pillen en pluizen van je bank verwijderen
Daarnaast is pilling – ook wel pillen genoemd – een bekend probleem bij stoffen banken. Door wrijving met andere materialen verschijnen er kleine pluisjes en bolletjes stof op de bank, net als ook bij kleding kan gebeuren. Hierdoor lijkt je bank al gauw oud en versleten, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Gelukkig zijn deze pillen en pluisjes makkelijk te verwijderen, maar ook te verhelpen.
Scheermesje
Deze tip kun je wellicht direct uitvoeren omdat bijna iedereen wel een scheermesje in de badkamerkast heeft liggen. Want met een scheermesje verwijder je in no time alle pluisjes en pillen van de bank. Wel is het belangrijk dat je een gebruikt en beetje bot scheermesje toepast. Een scherp mesje zou de bank namelijk kunnen beschadigen.
Tape of een kledingroller
Ook tape of een kledingroller is perfect voor deze klus. Je plakt simpelweg een stuk tape op het item en trekt het er daarna weer vanaf, waarna de meeste pillen en pluizen aan de tape blijven plakken. Wanneer de bank draadjes bevat van loszittende naden kun je deze truc overigens beter niet toepassen. De stof is daar erg dun en kwetsbaar waardoor de tape de bank juist kan beschadigen.
Schuurpapier
Heb je nog wat schuurpapier liggen? Ook daarmee kun je de pillen en pluisjes verwijderen, omdat ze vast blijven zitten aan het schuurpapier. Je kunt alle varianten gebruiken als je het papier maar z'n werk laat doen en niet te veel druk zet. Doe je dat wel, dat beschadig je de bank juist.
Ontpiller
Als je de pillen en pluizen extra veilig wil verwijderen kan je ook een ontpiller aanschaffen. Deze apparaatjes zijn speciaal ontworpen om meubels en kledingstukken van pluisjes te ontdoen. Ze hebben bovendien een beschermkapje waardoor de kans op beschadiging erg klein is.
Pilling voorkomen
Uiteraard is voorkomen altijd het beste, al is dat niet altijd mogelijk. Toch helpen de volgende maatregelen bij het verminderen van pilling:
- De bank goed schoonhouden door 'm regelmatig te stofzuigen, af te stoffen en uit te kloppen. Op die manier kunnen losse stofjes en pluisjes niet gaan pillen op de bank.
- Houd de luchtvochtigheid in huis in de gaten. Door droge lucht in huis ontstaan er sneller pillen, omdat de bank dan sneller statisch wordt en dus ook meer pluisjes aantrekt. En die pluisjes worden door wrijving uiteindelijk pillen.
- Ook moet je goed opletten met wrijving tussen de bank en je kussentjes en/of plaids. Wanneer dit veel schuurt ontstaan er sneller pillen.
Fotocredits:
