Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zó vaak moet je dat kleedje op de bank dus eigenlijk wassen

Op de bank onder een kleedje kruipen is voor veel mensen sowieso al genieten, maar nu de gasprijzen torenhoog zijn moeten we er eigenlijk bijna allemaal wel aan geloven. Ondertussen slaan we deze plaids haast net zo vaak om ons heen als ons beddengoed, maar was je ze ook net zo regelmatig? Waarschijnlijk niet. Hoe vaak je ze eigenlijk zou moeten wassen leggen we je uit.

Met een regelmatige wasbeurt oogt en ruikt je kleedje niet alleen weer fris, maar bestrijd je ook de bacteriën die zich met de tijd flink kunnen ophopen. Maar hoe vaak moet je dat kleedje dan eigenlijk wassen? 

Afhankelijk van het gebruik

Het zal je niet verbazen, maar hoe vaak je je plaid moet wassen is geheel afhankelijk van het gebruik. Oftewel: hoe vaak je ‘m gebruikt en hoé je ‘m gebruikt. En met dat laatste bedoelen we dus ook: liggen je huisdieren er ook geregeld op en zit je ook onder het kleedje wanneer je bijvoorbeeld op de bank zit te eten. Voor het gemak delen we het even op in drie categorieën: 

  • Af en toe: ligt je kleedje er eigenlijk meer op de bank ter decoratie en pak je ‘m er slechts af en toe bij als je het écht koud hebt? Dan wordt aangeraden het kleedje elke twee maanden te wassen. 
  • Regelmatig: gebruik je het kleedje toch zeker wel twee keer per week, dan kun je ‘m het beste elke maand wassen. 
  • (Bijna) dagelijks: woon je zo ongeveer onder dat kleedje en gebruik je ‘m bijna dagelijks, of toch zeker wel elke avond dat je op de bank zit? En liggen er toevallig ook nog huisdieren op en wellicht ook wat koekkruimels of andere etensresten? Dan wordt er geadviseerd je plaid elke twee weken te wassen. En dat komt toch wel aardig in de buurt van de mate waarin je je bed moet verschonen
Hoe
Lees ook:
Hoe vaak verschoon jij je bed? Zo vaak moet het dus echt...

Wollen kleedjes hoef je minder vaak te wassen 

Is je kleedje van pure wol gemaakt? Dan heb je gelukt, want wol heeft de fijne eigenschap dat vuil zich hier minder makkelijk aan hecht. Daarom hoef je ze eigenlijk ook bijna nooit te wassen en is regelmatig luchten vaak al voldoende. Doe dit het liefst buiten als het mistig is of als de luchtvochtigheid wat hoger is. 

Is het wollen kleed toch echt wel vies geworden (en bestaat het voor minstens 80% uit wol), dan kun je ‘m beter naar de stomerij brengen of zelf op een wolprogramma met speciaal wolwasmiddel wassen. 

Zo was je je kleedje

Ben je erg gesteld op je mooie kleedje, dan is het extra belangrijk om de wasvoorschriften te volgen, zodat je plaid niet slijt. Meestal kunnen ze gewoon in de wasmachine, maar controleer altijd de icoontjes van de waslabels. Ook kan het helpen om het kleed in een (extra grote) waszak te wassen. Uiteraard kun je ‘m ook op de hand wassen als je het zekere voor het onzekere wil nemen, maar bedenk wel dat je dan niet de 60ºC haalt die juist essentieel is om de bacteriën te doden. 

Fotocredits

Headerfoto: iStock

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: