Vorige week werd bekendgemaatk dat minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten dat er een landelijke chipplicht voor katten in zal gaan. Deze nieuwe wet houdt in dat alle huiskatten in Nederland moeten worden gechipt én geregistreerd. Maar hoe werkt dat chippen eigenlijk, en hoe ziet het kostenplaatje eruit? We leggen het je uit.
De chipplicht – waarvan nog niet bekend is wanneer deze in zal gaan – moet ervoor zorgen dat weggelopen, verdwaalde en vermiste katten sneller herenigd kunnen worden met hun baasjes. Daarnaast vallen de zwerfkatten zonder chip – en waarschijnlijk dus ook zonder baasje – op deze manier sneller op en kunnen ze worden opgevangen.

Zo werkt het chippen van een kat
Een chip is een buisje van 12 tot 14 millimeter lang, waarop een uniek nummer staat. Dit nummer wordt na de chipbehandeling geregistreerd in de databank voor katten. In de databank staat naast het nummer aangegeven wie de baasjes zijn en op welk adres de kat woont.
De chip wordt door middel van een injectienaald tussen de schouderbladen of aan de linkerzijde van de hals ingebracht. De chip is voor de kat niet voelbaar, maar het prikje kan bij het inbrengen wel een beetje gevoelig zijn. Wanneer je zeker wil zijn van het feit dat je kat geen pijn ervaart kan je ervoor kiezen om de chip in te laten brengen tijdens de sterilisatie of castratie, omdat de kat dan al verdoofd is en er niets van meekrijgt.
Het fijne aan de chip is dat de kat de chip niet kan verliezen, waar dat wel het geval kan zijn met een halsbandje met de persoonsgegevens van het baasje. Wanneer je vermiste kat wordt gevonden, is er door het scannen van de chip altijd te achterhalen dat jij het baasje bent én waar jullie wonen.
Wat zijn de kosten?
Voor het inbrengen van een chip zijn er geen standaardkosten, maar de prijs ligt meestal tussen de twintig en vijftig euro. Dierenartsen geven vaak een korting als je je kat naast de vaccinaties direct laat chippen.
Wanneer je een kattenverzekering hebt kan het zo zijn dat het deels of volledig vergoed wordt. Sterker nog, verzekeraars vinden het identificeren van katten erg belangrijk waardoor ze het chippen soms zelfs als voorwaarde aanschouwen voordat je een verzekering kunt afsluiten voor je kat.
Fotocredits:
