Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo verwijder je kauwgom makkelijk uit je kleding

We hebben het bijna allemaal wel eens meegemaakt: je let even niet op en gaat vervolgens op een stoel in de trein of een openbaar bankje in de kauwgom zitten. Is je kledingstuk nog te redden of is 'ie rijp voor de prullenbak? Met de volgende 4 tips moet het goedkomen!

Er zijn verschillende manieren waarop je kauwgom kunt verwijderen uit je kledingstuk. Het is alleen wel belangrijk om rekening te houden met de wasvoorschriften en de stof. 

Tip 1: wasbenzine of terpentine

Zowel met wasbenzine als met terpentine kun je de kauwgomvlek uit de stof krijgen, wel laten beide middeltjes een erg sterke geur achter. Hierdoor moet je de kleding mogelijk wel wat vaker wassen om van die geur af te komen. Daarnaast is het belangrijk dat je zorgt voor goede ventilatie om zo veel mogelijk te voorkomen dat je de dampen inademt. 

Tip 2: de vriezer

Is je kledingstuk niet geschikt voor de wasmachine, dan leggen veel mensen het ook wel in de vriezer. Dit is natuurlijk niet hetzelfde als wassen, maar de vriezer doodt wel alle bacteriën. Daarnaast is deze methode ook ideaal om kauwgom makkelijk te verwijderen. Door de kou wordt de kauwgom erg hard, waardoor je het er makkelijk af kunt halen. 

Tip 3: pindakaas

Niet alleen lekker op je brood, maar ook nog eens een wondermiddeltje op het gebied van kauwgomincidenten. Pindakaas is namelijk dé bestrijder van kauwgomvlekken. Je kunt het op twee manieren gebruiken: je kunt de vlek insmeren met een laag pindakaas en vervolgens in een emmer met water een poosje laten weken. Of je smeert de vlek in met pindakaas en wast het vervolgens op 30 of 40 graden in de wasmachine.

Houd er wel rekening mee dat pindakaas erg vettig is, waardoor er nieuwe vetvlekken kunnen ontstaan, afhankelijk van het type textiel. Pas deze tip daarom niet toe op een satijnen stof of op andere gevoelige stoffen.

Tip 4: stickerverwijderaar 

Tot slot kun je de kauwgom nog proberen te verwijderen met stickerverwijderaar. In principe hebben de lijm van stickers en kauwgom dezelfde plakkerige kenmerken, dus ook kauwgom lost hierdoor op. Wel is het slim om deze truc direct toe te passen en niet eerst nog een paar keer te wassen. Anders wordt de kans steeds kleiner dat de vlek volledig oplost.

Fotocredits:

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: