Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo maak je een vissenkom of aquarium schoon

Vissen vragen misschien niet zo veel zorg en aandacht als een hond of kat, maar het is niet zo dat je er nauwelijks naar om hoeft te kijken. Wil je jouw vissen een zo aangenaam mogelijk verblijf geven? Dan is het goed om te weten waar een schoon aquarium of een vissenkom aan moet voldoen en hoe je dat voor elkaar krijgt.

Allereerst is het belangrijk om nog vóór het schoonmaken alle elektra uit te schakelen. Het filter of de verwarmer kan anders beschadigd raken wanneer er onvoldoende water in het aquarium of de kom zit.

Water

Voor helder en gezond water is het nodig om het water wekelijks, gedeeltelijk te verversen. Vissen zullen anders maar blijven rondzwemmen in hun eigen uitwerpselen en etensresten. Niet zo fris dus. Laat vissen tijdens het schoonmaken in het aquarium, om te voorkomen dat de vissen in paniek raken.

Randen

De randen kunnen met de tijd verkleuren met algenaanslag. Dit kan je verwijderen door met een sponsje, een schone tandenborstel of een algenschraper langs de randen te vegen. Zorg er wel voor dat je schone, zeepvrije handen hebt en dat je een spons hebt die je alleen voor het aquarium gebruikt.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Grind en stenen

Heb je te maken met erg vervuilde grindsteentjes of kiezelstenen? Haal deze er dan uit om ze even goed te laten weken in gekookt water. Als er maar een beetje vuil tussen of op zit, dan kan je er ook even doorheen harken om het los te maken. Ververs vervolgens wél een deel van het water.

Het glas aan de buitenkant

De buitenkant van het aquarium of de kom is veilig te reinigen met een zacht doekje en een beetje azijn of een milde glasreiniger zonder heftige chemicaliën.

Automatisering

Ga je een poosje weg en ben je niet in staat om het aquarium te verschonen en de vis te voeren? Gelukkig zijn er voor ook geautomatiseerde kommen verkrijgbaar die het water reinigen. Aanvullend kun je ook een automatische voederautomaat aanschaffen. Op deze manier wordt al het onderhoud voor je uit handen genomen en kan je gerust op vakantie!

Filters reinigen

Zelfs wanneer je handige filters hebt die al het vuil automatisch verzamelen, zul je toch ook het filter zelf moeten reinigen. Haal de stekker eruit en verwijder de sponzen uit het filter. Spoel deze vervolgens goed onder de kraan. Als er ook watten in zitten kun je deze vervangen voor nieuwe watten.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: