Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Maakt je toilet een vreemd geluid? Dit kan de oorzaak zijn

Van het geklater van een spoelende toiletpot tot het gezoem van een lopende leiding, toiletten kunnen soms vreemde geluiden maken. Maar weet je waar die geluiden vandaan komen en hoe je ze kunt verhelpen? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen over toiletgeluiden en hoe je ze kunt oplossen.

Trillen

Hoor je trillende geluiden? Dan kan het te maken hebben met problemen bij de vulklep van je toilet. De vulklep heeft een membraan pakking, wat na verloop van tijd begint te slijten door verlies van flexibiliteit. Je kunt zelf controleren of hier sprake van is door de tankdeksel te verwijderen en de vlotterarm voorzichtig op te tillen.

Bonzen

Harde geluiden zijn soms het gevolg van een zogeheten waterslageffect. Het water in de leidingen slaat dan tegen snel sluitende toiletvulklep. Deze kun je eventueel vervangen voor langzaam sluitende kleppen, maar het kan ook ontstaan door een hoge waterdruk of door lucht in de leidingen. Het is daarom goed om een loodgieter te vragen om na te kijken wat er aan de hand is, want waterslag kan beschadigingen veroorzaken aan de leidingen.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Loopgeluiden

Loopgeluiden kunnen niet alleen storend zijn voor jezelf, maar ook voor je buren. Het kan zich voordoen na het doorspoelen, maar ook wanneer er niet wordt doorgespoeld. Dit kan meerdere oorzaken hebben:

  1. De hoogte van de vlotter is niet correct ingesteld,
  2. De flapperketting in de tank zit te strak,
  3. Er is een lekkage in de afdichtingen.

Fluiten

Fluitende geluid kunnen te maken hebben met een onbalans in de druk van het water in de leidingen. Factoren als een verstopping in de afvoer, een lekkage in de waterleidingen of een fout in de installatie van het toilet zijn een mogelijke aanleiding van het probleem. Om dit probleem op te lossen, is het aanpassen van de waterdruk of het plaatsen van een drukregelaar een optie.

Borrelende
Tips voor het verhelpen van borrelende geluiden
Borrelende afvoer? Zo verhelp én voorkom je het!

Borrelen

Hoor je na het doorspoelen een borrelend geluid? Dit komt mogelijk door een riolerings- of afvoerprobleem. Zeker wanneer dit geluid zich ook voordoet bij andere afvoeren in huis is het goed om een professionele loodgieter in te schakelen.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: